EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Santi Vila presenta al Parlament el pla que inclou el parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser

La proposta per declarar parc natural aquests espais protegits es materialitzarà en el període 2014-2017.


El 9 Nou
19/02/2014

Nota de premsa de la Generalitat

El conseller Vila proposa ampliar la xarxa de parcs naturals amb les Capçaleres del Ter i del Freser, el Montsec i les Muntanyes de Prades

La proposta per declarar parc natural aquests tres espais protegits es materialitzarà en el període 2014-2017, mentre que en una segona fase, a partir de 2018, se’n preveuen quatre més

El conseller assegura al Parlament que les declaracions hauran d’anar acompanyades d’una estratègia de recuperació que garanteixi la gestió solvent i adequada dels futurs parcs

Es treballa per poder ampliar els parcs naturals de l’Alt Pirineu, del Montseny, dels Ports, i el Parc Nacional d’Aigüestortes

Vila anuncia la futura creació de l’Agència del Patrimoni Natural de Catalunya per coordinar les polítiques ambientals relacionades amb els espais protegits i amb el conjunt del patrimoni natural
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat avui a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament un pla a deu anys vista per ampliar la xarxa de parcs naturals amb almenys set espais més. Vila ha fet aquestes declaracions durant la seva compareixença per informar sobre les polítiques del Departament en relació al sistema d’espais naturals protegits.

La declaració d’aquests nous espais protegits “haurà de comptar amb un ampli consens territorial, polític, institucional i social”, ha manifestat Vila. El conseller de Territori i Sostenibilitat considera que actualment “hi ha territoris que, tot i estar protegits, no tenen el nivell de protecció que mereixen, i d’altres que, pels seus valors naturals excepcionals, podrien jugar en determinades comarques un paper dinamitzador si assoleixen un model de governança i un projecte de futur més sòlid que l’actual”.

En aquest sentit, Santi Vila ha indicat que “la declaració de nous parcs per assolir l’horitzó d’una xarxa completa i representativa, s’ha de fer al ritme que ens ho permeti l’extraordinàriament difícil etapa que estem vivint” ja que, segons ell, “seríem uns irresponsables si comencéssim a declarar a tort i a dret els nous parcs que necessitem, sense acompanyar-los d’una estratègia de recuperació que en permeti una gestió adequada i solvent”.

Durant la seva intervenció parlamentària, Vila ha detallat els criteris a seguir en les diferents propostes de declaració de nous parcs naturals i que serien:

Valors naturals qualificats i representatius del patrimoni natural de Catalunya.
Fer compatible la conservació dels valors naturals amb l’aprofitament ordenat dels seus recursos.

Potencial per generar oportunitats de desenvolupament socioeconòmic en el territori.

Superfície mínima de 10.000 hectàrees.

Vila ha recordat que “el patrimoni natural d’un territori, i la manera com és gestionat, són part indissociable de la identitat d’un país”, per la qual cosa “ens cal una política de patrimoni natural que aprofiti al màxim les enormes oportunitats que ofereix per al país”. El conseller de Territori i Sostenibilitat ha assenyalat que “ara s’obre el temps de la protecció de més qualitat”.

En aquest sentit, les futures declaracions de nous parcs naturals es proposaran en dues fases. Així entre 2014 i 2017 Vila planteja crear els següents:

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Ubicat a la regió del Pirineu Oriental, amb una superfície aproximada de 12.500 hectàrees. Compleix tots els criteris i el seu nivell de consens és extraordinari.

Parc Natural del Montsec. A la regió del Pre-pirineu central, amb una superfície d’unes 18.000 ha. Llargament proposat des dels anys vuitanta i que ja ha obtingut el suport del Parlament de Catalunya en diverses ocasions.

Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Al sistema mediterrani pre-litoral, amb unes 22.000 ha de superfície aproximadament. Antecedents similars al del Montsec i ja compta amb el Paratge Natural d’Interès Nacional del Bosc de Poblet.

Mentrestant, en una segona fase, entre els anys 2018 i 2024, es proposarien quatre nous parcs, que es concretaran més endavant, però que haurien d’estar ubicats al Sistema Transversal, la Depressió Central, el Pre-pirineu i el Sistema mediterrani litoral. “Aquesta és una qüestió de país i Catalunya ha de fer un pas més en aquesta ja dilatada trajectòria de conservació i de dinamització del nostre patrimoni natural, com un actiu de present i encara més de futur”, ha afegit Vila. També s’ha referit a l’ampliació dels parcs naturals de l’Alt Pirineu, del Montseny, dels Ports -cap a la serra de Pàndols-Cavalls-, i del Parc Nacional d’Aigüestortes.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha parlat d’un conjunt d’accions necessàries per modernitzar i impulsar l’actual sistema d’espais naturals protegits: Renovar el marc legal en matèria de patrimoni natural i biodiversitat, impulsar en concepte d’infraestructura verda per donar valor als béns i serveis que la natura proporciona a la societat, diversificar la governança d’aquests espais fomentant la col·laboració público-privada, establir un nou model de finançament més diversificat i sòlid, una nova política de cooperació transfronterera, enfortir aliances per a la custòdia del territori, afavorir els projectes entre els parcs i els diferents sectors econòmics vinculats, així com impulsar l’economia verda, avaluar l’efectivitat del sistema de parcs periòdicament, i crear l’Agència del Patrimoni Natural de Catalunya, per coordinar les polítiques ambientals relacionades amb els espais protegits i amb el conjunt del patrimoni natural.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 235 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't