Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Un dinar de profit a Manlleu

Manlleu celebra el primer Dinar dels Llençats, fet amb productes a punt de caducar o de fer-se malbé

  • El 9 Nou
  • 08/06/2016 | 6:54
  • 0

Cada català llença a l’any 40 quilos de menjar i la majoria d’aquest està en bon estat. Això va quedar demostrat diumenge al migdia amb la primera edició del Dinar dels Llençats de Manlleu, que va organitzar el Mercat Municipal amb la col·laboració del Casal Cívic Frederica Montseny. L’objectiu va ser precisament demostrar “que qualsevol cosa que llencem la podem aprofitar per donar-li una altra utilitat”, segons Olga Moreno, tècnica de Dinamització del Mercat de Manlleu. En total es van recollir 400 quilos de menjar per fer el dinar. Els tiquets es bescanviaven per productes de caducitat llarga per al banc d’aliments El Sarró.
Els voluntaris es van dedicar uns dies abans a anar a recollir menjar a diferents establiments que hi van voler col·laborar, fora del circuit comercial, ja sigui perquè eren de caducitat curta o bé que estaven a punt de fer-se malbé. Diumenge a les 9 del matí, amb tot el menjar recollit a sobre la taula, es va decidir què es faria per dinar. El cuiner de l’àpat va ser Aitor Garcia, que també ho és de la cooperativa Sambucus, que explicava que veient el que s’havia recollit “hem optat per fer una fideuà de verdures” per als vegetarians i també per als immigrants que no mengen carn, i una altra amb una mica de carn. També va fer humus amb tartaletes i per postres, una macedònia. “Hem pogut aprofitar tot el que ens han portat al màxim i la veritat és que estava tot en molt bon estat”, assegurava Garcia. Un dels comensals, Toni López, de Manlleu, aplaudia la iniciativa dient que “vivim en una societat molt opulent i tenim moltes coses i en llencem moltes”, i es preguntava “ho podem aprofitar millor?”, per contestar de seguida que “el dinar d’avui n’és una prova”. López també va dir que “hem de ser més curosos a l’hora d’anar a comprar i aprofitar millor el que tenim”.

Olga Moreno explicava que aquesta iniciativa va sortir arran dels tallers que es fan durant l’any a Manlleu i que porten per nom “Tu no ho llencis!”, de reutilització i aprofitament. “Vam pensar a fer un acte multitudinari i popular perquè tot el que fem tingui més ressò”, apuntava Moreno. També destacava el fet que “de retruc” se’n pugui beneficiar el banc d’aliments de Manlleu amb l’aportació de productes a canvi de poder dinar.

El dinar de diumenge es va fer a la plaça del Mercat Municipal, on també es van instal·lar plafons en què explicaven els avantatges d’aprofitar tant el menjar com els objectes. També es van fer diversos tallers i jocs per als nens, amb la reutilització de coses com revistes o càpsules de cafè, i actuacions i monòlegs durant tot el dia.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.