EdiciĂł Osona i RipollĂšs

Tria la teva ediciĂł predeterminada

EdiciĂł VallĂšs Oriental

Un dinar de profit a Manlleu

Manlleu celebra el primer Dinar dels Llençats, fet amb productes a punt de caducar o de fer-se malbé

  • El 9 Nou
  • 08/06/2016 | 6:54
  • 0

Cada catalĂ  llença a l’any 40 quilos de menjar i la majoria d’aquest estĂ  en bon estat. AixĂČ va quedar demostrat diumenge al migdia amb la primera ediciĂł del Dinar dels Llençats de Manlleu, que va organitzar el Mercat Municipal amb la col·laboraciĂł del Casal CĂ­vic Frederica Montseny. L’objectiu va ser precisament demostrar “que qualsevol cosa que llencem la podem aprofitar per donar-li una altra utilitat”, segons Olga Moreno, tĂšcnica de DinamitzaciĂł del Mercat de Manlleu. En total es van recollir 400 quilos de menjar per fer el dinar. Els tiquets es bescanviaven per productes de caducitat llarga per al banc d’aliments El SarrĂł.
Els voluntaris es van dedicar uns dies abans a anar a recollir menjar a diferents establiments que hi van voler col·laborar, fora del circuit comercial, ja sigui perquĂš eren de caducitat curta o bĂ© que estaven a punt de fer-se malbĂ©. Diumenge a les 9 del matĂ­, amb tot el menjar recollit a sobre la taula, es va decidir quĂš es faria per dinar. El cuiner de l’àpat va ser Aitor Garcia, que tambĂ© ho Ă©s de la cooperativa Sambucus, que explicava que veient el que s’havia recollit “hem optat per fer una fideuĂ  de verdures” per als vegetarians i tambĂ© per als immigrants que no mengen carn, i una altra amb una mica de carn. TambĂ© va fer humus amb tartaletes i per postres, una macedĂČnia. “Hem pogut aprofitar tot el que ens han portat al mĂ xim i la veritat Ă©s que estava tot en molt bon estat”, assegurava Garcia. Un dels comensals, Toni LĂłpez, de Manlleu, aplaudia la iniciativa dient que “vivim en una societat molt opulent i tenim moltes coses i en llencem moltes”, i es preguntava “ho podem aprofitar millor?”, per contestar de seguida que “el dinar d’avui n’és una prova”. LĂłpez tambĂ© va dir que “hem de ser mĂ©s curosos a l’hora d’anar a comprar i aprofitar millor el que tenim”.

Olga Moreno explicava que aquesta iniciativa va sortir arran dels tallers que es fan durant l’any a Manlleu i que porten per nom “Tu no ho llencis!”, de reutilitzaciĂł i aprofitament. “Vam pensar a fer un acte multitudinari i popular perquĂš tot el que fem tingui mĂ©s ressĂČ”, apuntava Moreno. TambĂ© destacava el fet que “de retruc” se’n pugui beneficiar el banc d’aliments de Manlleu amb l’aportaciĂł de productes a canvi de poder dinar.

El dinar de diumenge es va fer a la plaça del Mercat Municipal, on tambĂ© es van instal·lar plafons en quĂš explicaven els avantatges d’aprofitar tant el menjar com els objectes. TambĂ© es van fer diversos tallers i jocs per als nens, amb la reutilitzaciĂł de coses com revistes o cĂ psules de cafĂš, i actuacions i monĂČlegs durant tot el dia.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notĂ­cies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes grĂ cies.