EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic deixarà posar botigues als baixos de la Casa Sacerdotal

Vic deixarà posar botigues als baixos de la Casa Sacerdotal, a la façana principal que dóna al parc Balmes. Així […]


El 9 Nou
26/06/2009

Vic deixarà posar botigues als baixos de la Casa Sacerdotal, a la façana principal que dóna al parc Balmes. Així ho recull el nou POUM a partir de les recomanacions del Pla d’Usos Comercials de Vic, el primer que té la ciutat. L’objectiu és poder connectar els eixos comercials del centre i del sud de la ciutat. La voluntat de l’Ajuntament, a més, s’ha vist reforçada per la del Bisbat, que té previst una renovació de la Casa Sacerdotal, en la línia del que ja va fer fa anys amb el Seminari.

Les botigues seran a la totalitat dels baixos de la Casa Sacerdotal que dóna al parc Balmes, on també s’hi instal·larà una marquesina per sobre dels comerços que donarà un toc de modernitat a l’edifici. El projecte de renovació de l’edifici és de l’arquitecte Ferran Blancafort. La resta de l’edifici continuarà tenint els mateixos usos actuals, de residència per a sacerdots malalts o jubilats, segons ha explicat Raimon Casals, nou administrador del recinte.

El de la Casa Sacerdotal, tot i sent significatiu, només és un exemple dels diferents canvis que comportarà per al comerç de la ciutat el nou Pla d’Usos. El més destacat, també en la línia de reforçar la continuïtat comercial en la passejada, és la limitació en la instal·lació de determinats negocis com els bancs, asseguradores, immobiliàries o oficines i despatxos sense venda al detall.

El Pla fixa un mapa de determinats carrers on es limita la instal·lació, amb tres tipus de restriccions. Per una banda, la restricció total, que afecta tot el centre històric de dintre muralles, excepte els carrers de la Riera i bona part del carrer de la Ramada, i la carretera de la Guixa. Aquí no s’hi podrà instal·lar cap més activitat d’aquest tipus.

Hi ha una primera restricció parcial, on es permetrà instal·lar-ne, però amb una distància no inferior a 50 metres entre ells i amb una façana de l’establiment que no superi els 12 metres d’amplada. Afecta el passeig de la Generalitat, i els carrers de la Riera, Manlleu (fins al Pla de Balenyà), Gurb, Portal de la Rambla, Pla de Balenyà i la totalitat de les rambles.

Una segona restricció més suau, on la distància entre aquest tipus d’establiments haurà de ser d’un mínim de 25 metres, i també amb una façana de menys de 12 metres, afecta els carrers Pius XII, de l’Estadi, Pare Huix, Verdaguer, Arquebisbe Alemany i Morgades, entre Dr. Junyent i Verdaguer.

L’objectiu de tot plegat és afavorir que la passejada per anar a comprar no es vegi interrompuda per locals sense aparador o que estan tancats en els horaris més comercials, com són les tardes o els dissabtes. El Pla d’Usos ha comptat amb l’assessorament de l’equip de Jaume Angerri, antic director general de Comerç. La direcció política ha anat a càrrec del regidor Jaume Puig, que ha agafat el relleu de la feina iniciada a principi de mandat per Dolors Pena.

El Pla d’Usos Comercials de Vic també s’ha aprofitat per regular els basars i locutoris. Per començar, tenen un tractament idèntic que bancs i immobiliàries en els carrers on aquests tenen restriccions.També es defineix molt concretament les característiques que han de tenir aquests locals on se’n permet la instal·lació.
Així, els basars hauran d’estar separats un mínim de 100 metres entre ells, tenir un passadís entre prestatges d’un mínim d’1,20 metres, una alçada de prestatgeries d’un màxim d’1,70 metres, i la zona de recepció i cobrament ha d’ocupar com a mínim el 5% de la superfície de venda.

Pel que fa als locutoris, es podran instal·lar en tots els carrers on no hi hagi les restriccions abans esmentades, sempre que el carrer tingui una amplada superior als cinc metres. La zona de cabines podrà ocupar un màxim del 30% de la superfície de venda, i cada cabina haurà de tenir un mínim d’un metre quadrat. La zona de recepció i cobrament haurà d’ocupar un mínim del 20% del local.

Malgrat les restriccions que imposa el Pla i les mancances que s’han detectat amb l’estudi previ, Jaume Puig (CiU), regidor de Comerç, fa una valoració positiva del punt on som, com ho demostraria el fet que Vic lidera la classificació de tot Catalunya de major dotació comercial per habitant.

Amb tot, ja té al cap diverses accions més per dinamitzar el comerç, com una en col·laboració amb Figueres i Perpinyà, o d’altres, en col·laboració amb CentreVic, similar a la que es du a terme al Remei, per tornar a obrir locals actualment tancats. / JOSEP COMAJOAN

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 539 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't