Kae Sa Luk. Per dir-ho més fàcil i per entendre’ns: tallat tailandès. És la tècnica que dibuixa formes, normalment flors, damunt la pell de les verdures i les fruites. A Tailàndia està considerada art i s’ensenya fins i tot a les escoles. Per veure-ho o per poder-ho lluir al centre de la taula durant un sopar, no cal anar a l’altra punta del món a buscar-ho. A Manlleu, ben a prop, hi ha Enric Nájar, que hi té la mà trencada.
El tallat tailandès li va arribar a la seva vida de casualitat. “Feia 12 anys que treballava en una empresa de càtering i ens van oferir un curs per aprendre aquesta tècnica. Vaig decidir fer-lo, però no ho vaig continuar. Va quedar allà”, recorda el manlleuenc. Al cap d’un temps, però, se li va despertar la vena artística i va començar a fer petites creacions per als seus familiars: “Decorava una fruita per a les meves filles, tallava de forma original les verdures de l’amanida… Fins que la gent ho va anar coneixent i vaig tenir els primers encàrrecs. Des de llavors n’he anat aprenent de forma autodidacta”. Confessa rient que l’ha errat més d’un cop i que “he hagut d’acabar fent els carbassons tarats a la planxa, menjar-me’ls per començar de nou”, seguint la tècnica de l’assaig error.
I de fet, la seva afició ha anat creixent i la demanda també i per això ha decidit deixar la feina que tenia fins ara i dedicar-s’hi plenament a través de l’empresa en línia Enricdecorfruit.cat, des d’on exposa i ven els muntatges.
Nájar és conscient que els muntatges amb tallat tailandès són molt visuals, bonics i criden molt l’atenció, però “són art efímer, que no dura perquè la fruita de seguida perd i es fa malbé”. Per això també ofereix muntatges elaborats amb fruites banyades amb xocolata blanca i negra que “durant l’àpat poden servir de centre decorant una taula però que després et menges de postres”. En canvi, les síndries o melons, que són les fruites que acostumen a utilitzar-se pel tallat tailandès, serveixen només per decorar.
Per fer un bon tallat tailandès cal tenir destresa a l’hora d’utilitzar els ganivets especials, que són “llargs i prims”, però també “molta imaginació i una petita vocació de dibuix i escultura. Primer cal fer un esbós en paper i la fruita cal que sigui dura, una mica verda”. Al manlleuenc li agraden els reptes i per això s’adapta al que vol cada client, tant pels ingredients, les formes o el preu. “He arribat a fer des de Pares Noel amb maduixes, cignes amb síndries fins a un cotxet a partir d’un meló”, explica satisfet. La majoria de vegades les seves creacions serveixen per posar color a celebracions com casaments, comunions, batejos o aniversaris.
Amb Enricdecorfruit.cat, Nájar convida a fer “regals diferents, originals i sans” que mentre els elabora “em fan feliç. Ara, un dels moments que més m’agraden és veure la cara de sorpresa dels clients quan els entrego el muntatge. Això m’omple”.
{{ comment.text }}