Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Art efímer amb fruita

El manlleuenc Enric Nájar proposa regals originals i sans amb muntatges de fruita.

  • El 9 Nou
  • 07/07/2015 | 8:17
  • 0

Kae Sa Luk. Per dir-ho més fàcil i per entendre’ns: tallat tailandès. És la tècnica que dibuixa formes, normalment flors, damunt la pell de les verdures i les fruites. A Tailàndia està considerada art i s’ensenya fins i tot a les escoles. Per veure-ho o per poder-ho lluir al centre de la taula durant un sopar, no cal anar a l’altra punta del món a buscar-ho. A Manlleu, ben a prop, hi ha Enric Nájar, que hi té la mà trencada.

El tallat tailandès li va arribar a la seva vida de casualitat. “Feia 12 anys que treballava en una empresa de càtering i ens van oferir un curs per aprendre aquesta tècnica. Vaig decidir fer-lo, però no ho vaig continuar. Va quedar allà”, recorda el manlleuenc. Al cap d’un temps, però, se li va despertar la vena artística i va començar a fer petites creacions per als seus familiars: “Decorava una fruita per a les meves filles, tallava de forma original les verdures de l’amanida… Fins que la gent ho va anar coneixent i vaig tenir els primers encàrrecs. Des de llavors n’he anat aprenent de forma autodidacta”. Confessa rient que l’ha errat més d’un cop i que “he hagut d’acabar fent els carbassons tarats a la planxa, menjar-me’ls per començar de nou”, seguint la tècnica de l’assaig error.
I de fet, la seva afició ha anat creixent i la demanda també i per això ha decidit deixar la feina que tenia fins ara i dedicar-s’hi plenament a través de l’empresa en línia Enricdecorfruit.cat, des d’on exposa i ven els muntatges.

Nájar és conscient que els muntatges amb tallat tailandès són molt visuals, bonics i criden molt l’atenció, però “són art efímer, que no dura perquè la fruita de seguida perd i es fa malbé”. Per això també ofereix muntatges elaborats amb fruites banyades amb xocolata blanca i negra que “durant l’àpat poden servir de centre decorant una taula però que després et menges de postres”. En canvi, les síndries o melons, que són les fruites que acostumen a utilitzar-se pel tallat tailandès, serveixen només per decorar.

Per fer un bon tallat tailandès cal tenir destresa a l’hora d’utilitzar els ganivets especials, que són “llargs i prims”, però també “molta imaginació i una petita vocació de dibuix i escultura. Primer cal fer un esbós en paper i la fruita cal que sigui dura, una mica verda”. Al manlleuenc li agraden els reptes i per això s’adapta al que vol cada client, tant pels ingredients, les formes o el preu. “He arribat a fer des de Pares Noel amb maduixes, cignes amb síndries fins a un cotxet a partir d’un meló”, explica satisfet. La majoria de vegades les seves creacions serveixen per posar color a celebracions com casaments, comunions, batejos o aniversaris.

Amb Enricdecorfruit.cat, Nájar convida a fer “regals diferents, originals i sans” que mentre els elabora “em fan feliç. Ara, un dels moments que més m’agraden és veure la cara de sorpresa dels clients quan els entrego el muntatge. Això m’omple”.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.