EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El vigatà Jaume Ayats i el Museu Etnogràfic de Ripoll, premis nacionals de Cultura

El vigatà Jaume Ayats ha guanyat el Premi Nacional de Cultural Popular, per la seva tasca d’estudi de la música popular. El Museu Etnogràfic de Ripoll, el Premi Nacional de Patrimoni Cultural.

El 9 Nou
17/07/2012

Els altres premiats que ha fet públics avui el Consell Naconal de la Cultura i de les Arts (Conca) són Enric Casasses, Òmnium Cultural, Valentí Fuster i Arnau Puig.

Nota de premsa del Conca

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha comunicat a Enric Casasses, Òmnium Cultural, Valentí Fuster, Museu Etnogràfic de Ripoll, Jaume Ayats, Arnau Puig; la concessió dels Premis Nacionals de Cultura en les categories de Literatura, Projecció Social de la Llengua Catalana, Pensament i Cultura Científica, Patrimoni Cultural, Cultura Popular i Trajectòria Professional i Artística.

El CoNCA, organisme creat pel Parlament de Catalunya, té com a principal objecte vetllar pel desenvolupament de l’activitat cultural i col•laborar en l’ordenament de la política cultural pel que fa a la creació artística. Una de les seves funcions és la de concedir els Premis Nacionals de Cultura, màxim reconeixement institucional a la cultura i a la creació artística catalanes.

Premis Nacionals de Cultura 2012:

Enric Casasses
Premi Nacional de Cultura – Literatura

Poeta, rapsode, prosista, dramaturg, articulista i estudiós de la literatura catalana del segle XIX i XX. Des dels anys 70 i 80, Enric Casasses ha contribuït decisivament a renovar i a enriquir el panorama de la lírica catalana contemporània. Fonamentalment la seva aportació s’ha plasmat en una vasta obra creativa, en les seves nombroses propostes escèniques i musicals per revifar la presència social de la poesia i en el seu mestratge innegable que ha servit per orientar i impulsar poetes joves de les generacions més recents. El seu darrer poemari, Bes nagana (que en rus col•loquial vol dir sense pistola), és una baula més en la sòlida i indiscutible trajectòria de l’autor, que aposta per la força de la paraula.

Òmnium Cultural
Premi Nacional de Cultura – Projecció Social de la Llengua Catalana

Creat l’any 1961, en ple franquisme, com a eina de la societat civil al servei de la difusió del coneixement i de l’ús de la llengua catalana, Òmnium Cultural ha treballat tenaçment al llarg d’aquests darrers cinquanta anys arreu del territori amb l’objectiu de defensar, consolidar i promoure la llengua i la cultura catalanes com a fonaments de la identitat nacional de Catalunya. La presència i la incidència d’Òmnium en el conjunt de la societat catalana són fonamentals, com quedà clarament palès en la labor de mobilització duta a terme l’any 2010 arran de la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

Valentí Fuster
Premi Nacional de Cultura – Pensament i Cultura Científica

Per les seves aportacions a la biomedicina en el camp cardiovascular i la seva incansable lluita per la conscienciació social per a la millora de la salut, mitjançant la prevenció de les malalties del cos. Autoritat mundial en cardiologia, dirigeix el Zena and Michael Wiener Cardiovascular Institute del Mount Sinai Medical Center de Nova York. Doctor Honoris Causa per vint-i-sis universitats d’arreu del món, ha rebut els principals reconeixements científics de les quatre organitzacions internacionals cardiovasculars més importants. És un gran defensor de la dignitat humana a partir de la salut.

Museu Etnogràfic de Ripoll
Premi Nacional de Cultura – Patrimoni Cultural

L’any 1929 es creà l’Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, el primer museu català dedicat a l’etnografia, inspirat per Rossend Serra i Pagès i Tomàs Raguer. Des d’un bon principi, l’actual Museu Etnogràfic de Ripoll mantingué la clara vocació de mostrar pedagògicament l’home en el seu entorn econòmic antic. L’any 2011, un cop completat un període de reestructuració, tornà a obrir després d’haver viscut una reeixida modernització. Per tots aquests anys de labor continuada, avui el museu de Ripoll és un dels equipaments culturals més rellevants i renovadors de l’etnografia a Catalunya.

Jaume Ayats
Premi Nacional de Cultura – Cultura Popular

Pel rigor i l’excel•lència del seu treball en la recerca i divulgació de la música popular. L’any 2011 aquest etnomusicòleg publicà Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional, un estudi amè i minuciós alhora sobre l’actual Himne de Catalunya. Doctor en Història de l’Art, intèrpret de violí, rellevant investigador de la música oral d’arreu, ha estat present en el llarg i fecund desenvolupament dels vint anys de Tradicionàrius.

Arnau Puig
Premi Nacional de Cultura – Trajectòria Professional i Artística

Per la seva llarga i fructífera trajectòria com a crític d’art, sociòleg i filòsof, fundador de les revistes Algol (1946) i Dau al Set (1948-1956), que ha traslladat a la cultura del nostre país el pensament existencialista viscut a París de primera mà a la Universitat de la Sorbona, entre 1956 i 1961. Ha publicat, entre altres, Escrits d’estètica. Filosofies (1997), Històries de Dau al Set (1998), Dau al Set, una filosofia de l’existència (2003) i l’any 2011 publicà Una filosofia de la itinerància, sobre l’empremta filosòfica existencial que ha marcat la seva experiència personal com a filòsof heterodox que imposa l’acció vital i la llibertat per fer front a la realitat. Com a crític d’art, sempre ha estat al costat dels creadors i, com a filòsof, el seu pensament abraça ciència i tecnologia, psicologia i comunicació, sociologia i antropologia, i també metafísica.

Jurat del Premis Nacionals de Cultura 2012

El CoNCA atorga anualment les distincions seguint l’assessorament d’un Jurat. Enguany aquest jurat ha estat format per catorze personalitats de referència en el món de la cultura catalana:

– Sam Abrams, poeta, traductor i crític literari
– Xavier Albertí, director teatral, músic i compositor
– Bet Miralta, acròbata i fundadora d’Escarlata Circus, Premi Nacional de Circ 2007
– Lluís Bonet Mojica, crític de cinematografia a LaVanguardia
– David Castillo, escriptor, crític literari i director del suplement Cultura d’El punt-avui
– Josep Bracons, historiador i conservador al Museu d’Història de Barcelona
– Beth Galí, arquitecta i dissenyadora, directora de BB+GG Arquitectes
– Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Joan Miró
– Assumpció Maresma, periodista i editora del diari Vilaweb, Premi Nacional de Periodisme 2004
– Àngels Margarit, ballarina, coreògrafa i pedagoga, Premi Nacional de Dansa 1999
– Bienve Moya, investigador en cultura immaterial, Premi Nacional de Cultura Popular 2009
– Ramon Muntaner, director de l’SGAE
– Roser Ros, directora de Tantagora Serveis Culturals i Premi Nacional de Cultura Popular 2010
– Jorge Wagensberg, director científic de l’Obra Social de “la Caixa”

Sobre els Premis Nacionals de Cultura

Els Premis Nacionals de Cultura van ser instituïts pel Govern l’any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va atorgar entre 1932 i 1938. D’acord amb el que estableix el decret 72/1995, de 7 de març, es concedeixen anualment a persones o entitats que han excel•lit amb les seves aportacions o activitats en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l’any anterior. Les setze categories dels premis són l’arquitectura i l’espai públic, les arts visuals, l’audiovisual, el cinema, el circ, el còmic, la cultura popular, la dansa, el disseny, la literatura, la música, el patrimoni cultural, el pensament i cultura científica, la projecció social en llengua catalana, el teatre, i un premi especial que reconeix la trajectòria professional i artística d’una persona al llarg de la seva vida.

Barcelona, 17 de juliol de 2012

LA PREGUNTA

Li sembla bé que Pedro Sánchez hagi decidit continuar?

En aquesta enquesta han votat 208 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't