Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

El nou equipament del Turó de l’Home explicarà la història de la meteorologia al Montseny

El nou equipament que el Servei Meteorològic de Catalunya i la Diputació projecten al Turó de l’Home servirà per explicar la relació del cim més alt del Montseny amb l’estudi de la meteorologia que s’hi va començar a fer l’any 1932.

  • El 9 Nou
  • 18/03/2014 | 7:00
  • 0

També hi haurà un espai destinat a investigadors per poder-hi fer recerques o estudis. “No parlem d’un museu ni tampoc d’un parc lúdic de la meteorologia”, ha explicat a EL 9 NOU Reca Vidiella, coordinador de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació. Serà en un nou edifici d’uns 250 metres quadrats completament integrat al cim que substituirà l’antiga casa dels observadors, que s’enderrocarà. “És un edifici abandonat, que està en força mal estat i amb una teulada de fibrociment –uralita– en descomposició”, diu Vidiella.

Tot i que ja s’han fet alguns passos per concretar la proposta, on hi col·labora el naturalista Martí Boada, de Sant Celoni, encara no hi ha cap projecte tancat perquè el procés està condicionat a la cessió de l’espai que l’Estat hauria de fer a la Generalitat. Amb tot, Diputació i SMC ja han signat un conveni pel qual l’ens municipalista es compromet a aportar 250.000 euros en dos anys sempre que es concreti el traspàs.

Els responsables de la Diputació asseguren que qualsevol actuació es farà amb el màxim respecte a l’entorn. “No pensem destruir allò que ha costat anys de construir i recuperar. No ens llançarem rocs a sobre”. Segons Vidiella, no caldrà modificar el pla especial del Montseny. Tampoc el pla director del Turó de l’Home, que, fins i tot, permetria usos més intensius –com àrees de pícnic– que en cap moment s’han plantejat per al cim. Sí que caldrà fer canvis a les normes subsidiàries de Fogars amb el vistiplau d’Urbanisme. El nou espai tampoc implicarà canvis en la gestió de l’accés de visitants al Turó de l’Home, que des de fa un any s’ha de fer a peu des de l’aparcament de Plana Amagada, que és el punt més proper al cim on es pot arribar en cotxe. Per Vidiella, l’actuació representarà una millora. “No ens podem permetre tenir aquell edifici d’aquella manera i no poder fer-hi res perquè no és nostre. És un edifici en mal estat i que no està integrat a l’orografia. És un espai degradat al cor del Montseny”.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.