Sobreviure sense cobrar entrada

L’església de Sant Joan de Sanata, a Llinars, acull un reconegut cicle de concerts de música de cambra, que aquest any celebra la seva 16a edició.

El 9 Nou
04/04/2014

Aquests concerts, que tenen una gran acollida, se celebren un cop al mes de gener a octubre, amb un descans al juliol i a l’agost. El cicle sol portar músics de renom dins del panorama de la música clàssica catalana i no cobra entrada. Tot i així, es manté ferm un any rere l’altre. Els organitzadors expliquen com s’ho fan.

Abans, una mica d’història. Els concerts a Sanata van néixer el 1998 de la mà de Maria Lluisa Cortés, ermitana i músic que vivia a l’església. L’edifici estava deteriorat, amb moltes esquerdes i, com que no hi havia diners per restaurar-lo, a Cortés i Antoni Clavera se’ls va acudir organitzar uns concerts de cítara i flauta sobre textos bíblics per recollir fons. L’èxit de la primera experiència va animar els creadors a organitzar més cicles. “L’objectiu, a banda de recollir diners, era la difusió de la música clàssica en petit format, oferint la possibilitat de poder gaudir una experiència musical en un entorn acollidor i una acústica privilegiada”, explica Teresa Coma, una de les organitzadores. Les obres de la restauració es van inaugurar el dilluns de Pasqua de l’any 2000.

El públic dels concerts de Sanata no paga entrada, sinó que fa una aportació voluntària que es destina al manteniment del cicle musical. “La gent que va als concerts de Sanata és fidel, amant de la música i molt respectuós amb l’entorn” apunta Teresa Coma. La generositat de la gent també va permetre, el 2002, comprar un piano de quart de cua.

LES CLAUS DE L’ÈXIT

Molts són els factors que fan que els concerts de Sanata siguin especialment atractius: “el format petit en un espai reduït, intimista i màgic, amb molt de silenci (només les orenetes a l’estiu el trenquen), l’excel·lent acústica de l’ermita, i les persones que hi participen” explica Teresa Coma.

Les propostes musicals també són un atractiu: són variades i amb personalitat, i presenten combinacions de concerts poc habituals en altres cicles de música o sales de concert. Els músics es troben molt a gust tocant a Sanata, per la seva acústica i també per l’atmosfera que l’envolta. Per això, el cicle té demanda per tocar-hi “i més d’una vegada no s’ha pogut oferir data de concert a tothom” explica Coma. Actualment els músics que vénen a tocar a Sanata ho fan de manera altruista, encara que des de fa uns anys se’ls dóna una quantitat molt modesta en concepte de dietes.

L’Ajuntament de Llinars col·labora “donant suport econòmic i logístic pel que faci falta”, assegura la regidora de Cultura, Teresa Masjuan.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 157 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't