D’escultures per Sant Celoni

Una ruta per les escultures de Sant Celoni. Aquesta és l’última proposta cultural que s’ha impulsat des de les àrees de Cultura i Turisme de l’Ajuntament per potenciar l’art al carrer i fer que la gent conegui les diferents obres escultòriques que hi ha al municipi.

El 9 Nou
04/07/2014

L’itinerari comença per la Creu Coberta, d’estil gòtic –a la plaça de la Creu– i acaba a la plaça Comtes del Montseny, on hi ha l’obra Sant Celoni Ciutat Gegantera (Carles Puche, 1989). El recorregut passa per les 14 obres que hi ha a l’aire lliure al municipi, de diferents estils, èpoques i autors. A cada una de les obres s’hi ha inclòs un plafó amb un codi QR amb informació detallada.

L’itinerari té una durada aproximada de dues hores en un circuit totalment planer i apte per a tothom, que està indicat en uns tríptics que es poden obtenir a l’Oficina de Turisme, i en els quals també s’inclou una breu descripció de cada una de les obres. El recorregut és bàsicament pel centre del municipi i els voltants.

L’única de les peces que s’allunya una mica de la ruta és l’escultura Cariàtides d’aigua (Carles Colomo, 1998), formada per quatre figures de formigó i que es troba a l’altre costat de la via del tren, a tocar de la carretera C-35. Precisament, l’artista de Sant Celoni, Colomo, és un dels autors amb més escultures. A banda de Cariàtides d’aigua, també ha fet l’obra de pedra que hi ha a la rotonda de les Borrelles (entrant per la porta de Llevant), Dones amb nines (1994), i l’escultura de commemoració del vintè aniversari de les Gitanes de Sant Celoni des de la seva recuperació i que es troba a la plaça de la Vila.

Un altre celoní, Lluís Montané (Sant Celoni 1905 – Barcelona 1997), té un nombre important d’escultures en aquest itinerari urbà: Salomé, com a símbol d’acollida de la capital del Baix Montseny, l’obra premiada el 1r premi del Reial Cercle Artístic de Barcelona al 1953, Repòs, i l’escultura de Sant Martí que hi ha a la façana de l’església. Montané, que és una de les referències en el camp de l’escultura al municipi, té a banda una ruta de les seves obres, on també se n’inclouen altres de situades en espais interiors.

En el recorregut també hi és present l’escultura 11 de setembre de 1714 de Març Rooij (2002), on es pot llegir el poema 1714 de Josep Carner; les obres que homenatgen Quico Sabaté (Jaume Turón, 2010) o les persones donants de sang, obra de la també celonina Glòria Auleda i que va ser inaugurada el 2007. Al carrer Creu Roja, a la zona del Pertegàs, hi ha un monòlit de pedra modelada en memòria del fundador de la Creu Roja i que va fer Jesús Kaso. Les escultures més recents són A en Santi Santamaria, en homenatge al cuiner celoní, i feta per l’escultor de Cardedeu Jaume Rodri el 2012, i Portes al Montseny, de Josep Plandiura de Sant Pere de Vilamajor i guanyadora de la primera edició del concurs Museu Urbà.

El projecte té relació amb el concurs biennal Museu Urbà, que fa dos anys es va impulsar des de l’Ajuntament i que persegueix dotar el municipi de més obres, així com fomentar els artistes locals. La convocatòria per a la segona edició s’obrirà properament i per les festes de Sant Martí –al mes de novembre– es donarà a conèixer el guanyador. El premi continuarà sent de 2.000 euros, amb unes despeses de producció màximes de 8.000 euros. Com a novetat, Plandiura s’incorporarà a l’equip del jurat.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 534 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't