Joves de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Esteve de Granollers creen un joc sobre el despoblament rural

Els creadors són deu joves de 17 anys

El 9 Nou
23/05/2024
Granollers

Un grup de 10 joves de Granollers ha creat un joc de taula cooperatiu per promoure la consciència de la problemàtica actual del despoblament rural a Catalunya. La nova vila de truc és fruit del treball diligent i la passió dels deu Patrukfets, de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Esteve de Granollers.

Als seus 17 anys els 10 joves s’han dedicat a explorar i comprendre la realitat del ruralisme al territori català des del gener del 2023, i amb el joc han aconseguit plasmar la seva preocupació pels moviments migratoris interns que estan buidant part del territori català. La nova vila de truc està dissenyat per captivar tant els jugadors experimentats com els principiants, i ofereix una experiència trepidant on els jugadors han de treballar en equip per aconseguir repoblar una vila a partir de personatges inspirats en realitats rurals catalanes.

La carta de l’última habitant d’un poble dona el tret d’inici de la partida, i a partir d’aquest moment les habilitats dels jugadors a través dels personatges tenen un paper crucial per aconseguir l’objectiu final: repoblar una vila al límit de l’abandonament. Els Patrukfets consideren que el joc, més enllà de proporcionar entreteniment als jugadors, també ofereix l’oportunitat de conèixer i empatitzar amb els problemes que pateixen molts municipis rurals de Catalunya, a més de fomentar la seva preservació i desenvolupament.

Visita a Rasos de Peguera

Durant el procés creatiu del joc, els Patrukfets van visitar el poble Rasos de Peguera, un municipi del prepirineu situat al nord-oest de Berga que actualment està abandonat. Per tal d’adquirir més coneixement sobre agricultura, van col·laborar amb la Verdolaga, un projecte d’horta ecològica, i van fer servei a Can Terrades, una finca situada al Parc Natural del Corredor Montnegre, per aprendre sobre ramaderia i desforestació conscient. Durant els mesos de recerca també van tenir oportunitat de trobar-se amb persones i situacions que van servir com a inspiració per desenvolupar posteriorment el joc. Els Patrukfets també van conèixer la situació rural de Nafarroa.

Segons van explicar els joves a la presentació del joc el 4 de maig passat al Centre Cívic el Lledoner, aquest projecte els ha ajudat a sensibilitzar-se amb la problemàtica i a reflectir-la amb la seva creació. A més, van manifestar la seva voluntat per cooperar per donar vida als pobles abandonats i recuperar oficis rurals a la Catalunya buida.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 86 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't