EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

40 anys de l’incendi més gran que ha patit Osona

Va ser el 31 de juliol de 1983 i va afectar sobretot els termes de Taradell i Seva. La comarca es va abocar en solidaritat

El 9 Nou
31/07/2023

EL 9 NOU, 5 d’agost de 1983

[Crònica publicada cinc dies després, en la primera edició que apareixia d’EL 9 NOU després del foc, que havia estat el cap de setmana anterior]

Va ser cap a les dues de la tarda, quan, per causes de moment no gaire clares, es va començar a cremar una part del bosc que hi ha als voltants de la casa de pagès La Rovira, a Seva. Immediatament, el foc es va escampar amb una rapidesa poc corrent.

S’ha de tenir en compte que a la primera mitja hora de foc l’incendi abastà un front de sis quilòmetres, cosa que no es pot explicar gaire bé. El foc s’escampà en diferents fronts. Un d’ells es dirigia cap a Taradell, per la urbanització La Roca, i cap a Vilalleons i Puiglagulla, mentre que un altra afectava bàsicament el terme de Seva, els terrenys de les cases de pagès de Tarrés i Sobrevia, i el límit de la provincià de Barcelona amb Girona.

En un primer moment, gran part de la feina d’apagar els focs va anar a càrrec de voluntaris, ja que la majoria de parcs de bombers eren en un altre incendi a la població de Tiana. Des d’un primer moment, van ser molts els pagesos de la zona que van agafar les seves cisternes plenes d’aigua i van anar cap al lloc on havia començat l’incendi.

Els primers cossos de bombers que van arribar a la zona van ser els de Vic, Torelló, Guardiola de Berguedà, Berga, Prats, Manresa i Sant Celoni. També s’ha de fer notar que cap a les cinc de la tarda, un hidroavió d’Icona va fer algunes passades sobre el focus de Seva. Pel que sembla, aquest hidroavió anava cap a un altre lloc, però en veure que començava aquest incendi va intentar apagar-lo.

CRIDA DE L’AJUNTAMENT DE TARADELL
Cap a les quatre de la tarda, vistes les proporcions que prenia l’incendi, l’Ajuntament de Taradell va fer un ban en què demanava la màxima col.laboració a la gent de la comarca. Aquest ban va ser passat a Ràdio Olot, Ràdio Taradell, i Ràdio Vic força vegades, mentre es feien repicar les campanes de l’església de Taradell.

Va ser a partir d’aquest moment que Ràdio Taradell va suspendre la seva emissió normal per dedicar-se exclusivament a infromar d’allò que s’havia de fer i com es podia col·laborar. A poc a poc van arribar al lloc de l’incendi més parcs de bombers, fins a cornpletar una llista de 18: Vic, Berga, Moià, Igualada, Vendrell, Vilanova, Calella, Torelló, Manresa, Sant Celoni, Sant Feliu, Hospitalet, Martorell, Terrassa, Prats, Girona, Sabadell i Mollerussa.

En total, es comptabilitzaren 24 vehicles i més de 100 bombers. A mitja tarda va arribar al lloc dels fets, amb helicòpter, el Sr. Alfons Ortí, Director general dels Serveis d’Extinció d’Incendis de la Generalitat, el qual des d’un primer moment es va fer càrrec de les operacions. Com a aspecte anecdòtic, hem de dir que l’alcalde de Taradell, Sr. Joan Reig, era, diumenge a la tarda, a Puigcerdà i es va assabentar de l’incendi per les informacions que donava Ràdio Olot.

A mitja tarda el perill es va intensificar cap a la zona de Taradell, ja que el foc s’apropava a la zona de la urbanització La Roca. Una altra cosa que va fer que es visqués un clima d’intranquil.litat va ser que es rumorejava que el foc podia afectar un tanc de propà a la zona de les Pinadiques. Sortosament, poc després es feia saber que no hi havia cap perill.

“Les proves no hi són, però els testimonis de gent que mentre apagava el foc per un cantó veia com es reprodui’a per un altre, per exemple, fa que sigui una evidència personal que el foc va ser provocat”, manifestà Joan Reig, batlle de Taradell, dimecres passat. Considera que les pèrdues són incalcuclables, ja que la riquesa natural de Taradell és els seus boscos. Destaca “el gran sentiment de la gent. Hom veia joves i vells plorant davant el foc. Aquest espectacle provocava un sentiment de ràbia i d’impotència, a més d’una tristesa indefinida en veure que una cosa teva s’ha cremat, encara que no en fossis el propietari”.

Personalment, “Felicito la majoria per la seva col·laboració. Per exemple, el jovent ha mostrat allò que pot fer quan se sent útil, i les dones, a més a més de ser en servei d’intendència, eren a la línia de foc, fet que sorprengué a molts”. Joan Reig creu que els taradellencs no poden desanimar-se: “Cal ser-hi ‘ una altra vegada quan comenci la tasca de repoblació i mostrar que no ens donem per vençuts”.

En aquest sentit, dimecres, a l’Ajuntament, es va fer una reunió amb tots els afectats directament per l’incendi, amb la participació del conseller Carol. Es decidí formar dues comissions, una de propietaris, l’altra de la Generalitat, per tal d’elaborar un Pla d’urgència per actuar amb rapidesa davant l’actual situació.

Tot i que fins a finals de setembre hom no creu que es pugui plantar res, hom pensa que abans es podrà fer alguna acció simbòlica. Ara, mentre el temps no canvii” es manté la situació d’emergència controlada, amb equips de voluntaris. Per altra banda, el consistori taradellenc ha fet públic aquest comunicat: “L’Ajuntament de Taradell, en nom de tot el poble, vol agrair públicament i amb sincera emoció la feina d’extinció realitzada pels voluntaris del poble i la comarca. També el nostre agraïment a totes les cases comercials i particulars que contribuïren amb aliments, eines, cisternes d’aigua… a la difícil tasca de controlar el terrible foc. Moltes gràcies”.

Josep Palmerola, alcalde de Seva, explicà a El 9 NOU que el total d’hectàrees cremades en aquest terme són 450, que representen el 24% del bosc que hi ha. D’aquestes, 270 estan totalment devastades mentre que en unes 180 Hes. poden encara rebrotar els arbres afectats. La col·laboració de la gent de la població la considera “total i absoluta, el problema va ser que no hi havia gaires accessos cap a les zones afectades i molta gent desconeix el terreny, a més del fet que costava contactar entre les diverses forces que treballaven en la seva extinció; inconvenients, aquests, que cal resoldre aviat, junt amb la falta de mitjans”.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Seva ha convocat una reunió per a la setmana vinent, a la qual hi assitiran representants dels ajuntaments que conformen el Massis del Montseny,per tal de buscar alternatives abans que es presenti una situació semblant a la d’aquesta setmana. Hom pensa tractar la qüestió d’organització junt amb el Sevei de bombers i gent que coneix bé el terreny, alhora que es tractarà el tema dels accessos i el de l’elaboració de plànols i gràfics molt concrets de la zona necessaris per poder lluitar amb més força contra qualsevol mena de sinistre.

L’alcalde de Viladrau, Josep Pagespetit, va manifestar a EL 9 NOU que no podia dir si el foc rees que s’han cremat: “vam estar de molta sort, ben segur per la col·laboració immediata d’unes 400 persones que es van repartir entre els tres focus situats al Vilar, la Guineu, i al Molí Espatllat”. En estar situat el terme de Viladrau a la província de Girona, van participar en l’extinció del foc 6 destacaments dels parcs de bombers de Llagosteia, Olot, Maçanet de la Selva i Arbúcies, els quals, dilluns al migdia van tenir el foc totalment apagat.

Destacà el fet que 80 persones molt experimentades, anomenades la “brigada dels bosquerols” treballesin al lloc del sinistre, en el qual dimecres encara es mantenien dos equips de guàrdia.

Lluís Fiter, batlle de Sant Julià de Vilatorta-Vilalleons va expressar, en unes declaracions: “donem les més expressives gràcies a tots aquells veïns del municipi i de la comarca que ens han ajudat en l’extinció de l’incendi, fem especial menció a Lluís Nalet, a excavacions Esteve Carreres, de Calldetenes; Ramon Tort, de Vic, i a tots aquells pagesos que subministraven aigua amb les seves cisternes, i a làctics Ram, tot afegint “sàpiguen, tots ells, que poden manar i disposar de l’Ajuntament de Sant Julià “.

Alfons Orti, Director General de prevenció i extinció d’incendis i salvament de la Generalitat, va arribar al cap de poca estona d’haver començat el foc per seguir les operacions sobre el terreny. El temps que va ser aquí no va fer declaracions, ja que va concentrar tots els seus esforços en coordinar les operacions. L’endemà, però, va comentar a EL 9 NOU gue no es podia assegurar si havia estat provocat o no perquè, “per un cantó, la Guàrdia Civil va trobar serradures impregnades d’un material inflamable a la Roca, però, per altra banda, cal considerar que el foc va començar a la carretera de Seva a Viladrau, i allà la causa podia haver estat la burilla d’una cigarreta”.

El Conseller de Governació de la Generalitat, Macià Alavedra, va visitar la zona afectada, acompanyat de l’alcalde de Vic, Ramon Montana, el diputat, Jacint Codina i el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Josep Riba. Macià Alavedra va manifestar que en aquells moments s’estava lluitant a l’àrea del Montseny amb dos hidroavions d’Icona i que n’esperaven un altre. Va fer referència a l’incendi de València i al de Còrsega i digué que la situació a tot Europa és bastant dramàtica.

Sobre la possibilitat que l’incendi hagués estat provocat, digué: “La Guàrdia Civit ha trobat fòsfor. Es fan unes proves i sembla que hi ha indicis que fan pensar que ha estat provocat”.

LA PREGUNTA

En el seu dia a dia utilitza alguna eina d’intel·ligència artificial?

En aquesta enquesta han votat 269 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't