EL 9 NOU · 3 de desembre de 2004
Després d’un any i mig de treballs -les obres van començar el maig del 2003-, Vic inaugurarà aquest divendres les reformes de la rambla del Passeig. Ho farà amb una jornada festiva, destinada a celebrar la recuperació d’un espai urbà, cabdal en el teixit comercial de la ciutat.
Les obres han suposat la urbanització de 15.500 m2, dels quals uns 12.000 m2 són superfície de granet. El pressupost del projecte ha estat de 2.863.253 euros.
L’obertura del Passeig també suposarà el funcionament complet del nou aparcament soterrani de les rambles del Passeig i del Carme, operatiu ja des del mes de setembre.
A partir d’aquest divendres, el pàrquing ja podrà disposar dels quatre accessos, dos d’entrada i dos de sortida. Tanmateix, el pàrquing ja ha penjat els darrers dissabtes, en horari de matí i tarda, el cartell de complet.
El pressupost d’aquesta obra es va xifrar en 5.208.117 euros. La renovació urbanística del Passeig, que cedirà protagonisme al vianant i reduirà l’espai destinat al trànsit, marcarà l’estil de les reformes que vol promoure l’Ajuntament de Vic per als accessos al nucli antic.
En el futur, l’Ajuntament pretén exportar a la rambla de l’Hospital i al carrer Verdaguer el mateix model aplicat a la rambla del Passeig. En aquest espai, s’ha guanyat superfície de vianants, s’han destinat dos carrils per al trànsit i s’han eliminat les 160 places d’estacionament, que ara estan soterrades i ampliades en el pàrquing.
“Volíem que no hi hagués una circulació agressiva i que es pogués passejar pel centre de la ciutat”, explica l’alcalde de Vic, Jacint Codina.
La fauna del Passeig
Esperada com ha estat la inauguració de la nova rambla del Passeig, després d’un any i mig d’obres, la trobada de dijous tenia un sabor especial per a là majoria. Comerciants, treballadors d’aquest espai, veïns i marxants del mercat reunits per EL 9 NOU iniciaven el compte enrere per a l’obertura del nou espai, una de les principals vies d’activitat comercial de Vic.
Pendents del calendari, per les molèsties que havien causat les reformes, tots coincidien a assenyalar que divendres la ciutat recupera la normalitat. La fotografia, programada per immortalitzar el final de les obres i també per escoltar les valoracions de la fauna del Passeig sobre la remodelació de l’espai, va despertar interès.
Els vianants, que disposaran de més espai a partir d’ara, s’aturaven per contemplar la preparació de la fotografia. Alguns veïns, encuriosits, també contemplaven la imatge des del balcó -per cert, encara es poden llegir les pancartes de No a les contribucions-.
Mentrestant, els operaris retiraven les últimes tanques de protecció. La tertúlia dels convocats començava a prendre cos. El pastisser Ramon Clara obria el foc: “El millor és que hi hagi gent a favor i en contra de l’obra. El pitjor que podria passar és que el Passeig provoqués indiferència”. I s’escoltaven arguments a favor i en contra.
A favor: la circulació millorarà, es guanyarà espai per als vianants i es recuperarà l’activitat comercial. En contra: es veu molta pedra, falta verd i preocupen les aturades puntuals dels vehicles. Entremig, dues afirmacions que no admeten discussió. La primera: “Ja eira hora que acabessin les obres”, explicava Joan Falonií, veí afectat durant mesos pel soroll de les piconadores.
La segona: “Les zones de vianants creen negoci. És el que volíem els botiguers”, subratllava Jordi Verdaguer, d’Òptica Comas. El mercat tomarà al Passeig i els comerços també se’n beneficiaran. “On hi ha els marxants, hi ha moviment”, recordava Joan Alier, responsable d’una parada de gorres del mercat de Vic amb un segle d’història.
El trànsit també patirà modificacions. “No hi haurà tants obstacles i, per tant, les retencions disminuiran. Hi guanyarem moltíssim”, afirmava Carles Hernàndez, conductor d’autobusos de la línia urbana de Vic. Miquel Farré, del Cafè Nou, que obrirà una terrassa ” al Passeig, apuntava solucions: “La gent s’ha d’acostumar a deixar el cotxe al pàrquing”. Vic es prepara per tallar la cinta.
{{ comment.text }}