Moià deixa enrere l’episodi del deute del municipi amb la inauguració del pàrquing del CAP

L’equipament de 144 places es posarà en marxa oficialment el proper dijous 22 de desembre com a zona blava


16/12/2022
Moià

Aquest dissabte s’inaugura el pàrquing soterrat del CAP de Moià. Es tracta d’una de les obres símbol del desgavell econòmic que el 2011 va portar la capital del Moianès a una situació financera molt complicada. Moià tenia llavors un índex d’endeutament del 395%, el més alt de tot l’Estat.

Amb l’entrada del nou govern i els reajustos que van fer els republicans la situació s’ha aconseguit endreçar finalment aquest octubre, dotze anys després, moment en què s’ha arribat al 0% d’endeutament. Per l’alcalde, Dionís Guiteras, el pàrquing és “el símbol d’una època que per sort ja ha passat, la d’estirar més el braç que la màniga”. L’equipament de 144 places es posarà en marxa oficialment dijous que ve com a zona blava.

“Per sort demà enterrem una manera de fer amb despeses sense cap tipus de sentit i obres faraòniques”, destaca Dionís Guiteras, en referència a la inauguració aquest dissabte del pàrquing soterrat del CAP de Moià. “A partir d’ara aquest forat agafarà vida, i serà l’inici de l’etapa de la mobilitat sostenible de Moià. Un municipi més amable pels vianants”, afegeix el batlle.

Guiteras ha explicat que el cost total de l’obra “és difícil de determinar”. S’estima que la inversió s’apropa als 6 milions. “Si tenim en compte que es tracta d’un pàrquing, és una aberració. Però no hem pogut fer una altra cosa que tirar-ho endavant”, assenyala l’alcalde. Per Guiteras, “el que no hagués tingut sentit hauria estat haver pagat tots aquests diners sense tenir després l’actiu”. En la seva etapa com a alcalde des del 2011, s’ha hagut de dedicar 2,7 milions per a pagaments a proveïdors i 600.000 euros per fer les reformes i poder obrir.

La inauguració i obertura de portes serà dissabte, malgrat que fins que no passi per ple dijous que ve no s’hi podrà aparcar. “Dissabte serà un dia important per Moià, perquè s’obrirà un espai on no hi ha accedit ningú”. Fins que la tarifació no s’aprovi i passi els tràmits necessaris, el pàrquing s’obrirà al públic com si fos una zona blava, amb dues hores d’aparcament gratuït regulat per rellotge. A partir del març es començarà a pagar a partir d’aquestes dues hores.

Inicialment el projecte contemplava un equipament amb tres plantes, malgrat que se n’obriran només dues amb 144 places. Dionís Guiteras ha explicat que la tercera no s’ha obert “per una qüestió econòmica”, però també perquè primer volen valorar si realment tants aparcaments són necessaris. “Les perspectives per obrir aniran segons si hi ha demanda”, assenyala.

Els comerciants celebren l’obertura

L’obertura del pàrquing ha estat una notícia molt celebrada pels comerciants del centre. Feia anys que reclamaven una solució a la mobilitat de la zona. “La gent s’enfada perquè no pot aparcar. Alguns explicaven que anaven al supermercat perquè els era més fàcil”, es queixa l’Anna, una de les comerciants del carrer principal.

Maria Bover, de Can Vives, explica que estan molt contents després de tant de temps amb mancances d’aparcament. “Feia molta falta aquest servei, no només per la gent del poble, sinó també pels que puguin venir de la comarca o rodalies”, subratlla. “Molta gent ens havia deixat de venir perquè no sabien què fer amb el cotxe”, lamenta. “Ara estem molt agraïts, per fi l’ajuntament ho ha aconseguit i la setmana que ve la gent ja podrà començar a venir i gaudir de l’aparcament”, afegeix. “Esperem que el comerç es torni a incentivar”, conclou.

De la seva banda, la Rosa Maria Clarà, de Can Truques, s’ha mostrat contenta per la notícia de l’obertura del pàrquing, però retreu que han passat un darrer any en què han patit molt pel tancament “de cop” d’un pàrquing que un privat havia cedit a l’Ajuntament on hi cabien unes 30 places i que va decidir no renovar el contracte. “S’havia de mirar de fer alguna cosa fins que el pàrquing del CAP estigués a punt”, diu.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 275 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't