La plataforma Moianès pel Decreixement, de Moià, ha engegat una recollida de firmes contra la modificació puntual del POUM, per tal d’ampliar l’Escorxador Comarcal del Moianès, d’iniciativa privada, i construir la planta de biogàs municipal al polígon industrial d’El Prat.
Segons Pilar Clapers, d’El Fanal, col·lectiu que forma part de la plataforma, “la modificació del Pla Urbanístic preveu que el propietari dels terrenys els cedeixi a l’Ajuntament a canvi que 10,8 hectàrees es requalifiquin com a zona industrial i en una petita part de 2,5 hectàrees s’hi col·loqui la planta de biogàs i s’ampliï l’escorxador”. Puntualitza que no estan en contra de la planta de biogàs sinó del fet que s’ubiqui en terrenys privats [que amb l’operació passarien a ser de titularitat pública] i que el beneficiat pugui “ampliar el seu negoci” gràcies a la requalificació.
També apunta que la requalificació comportaria doblar la dimensió del polígon. “Un particular ha de decidir el model de poble que volem. Una persona de Lleida amb interessos privats?”, es pregunta. Val a dir que, en el document d’avantprojecte aprovat el desembre per Urbanisme, són 7,3 hectàrees les que passen de rural a industrial.
Moianès pel Decreixement també denuncia “opacitat” per part de l’administració i expliquen que s’han assabentat que a banda de la planta s’hi preveuen altres infraestructures (una planta fotovoltaica, una de triatge d’orgànica, una de transferència i la deixalleria). També estan en contra de l’ampliació de l’escorxador per diverses qüestions com el consum d’aigua. “Ara l’escorxador ocupa 1,4 hectàrees i consumeix el 25% de l’aigua del municipi.” Apunta a possibles irregularitats en la contractació de la plantilla de treballadors i fa referència al model agroecològic: “Hem calculat el consum de porc i només el 0,3% es quedaria a la comarca.”
La modificació també afectaria els copropietaris del Castellnou de la Plana, una fortificació medieval. Lluís Rodríguez i Genís Costa, de Moianès pel Decreixement, expliquen que la planta de biogàs se situaria molt a prop d’aquest conjunt, que és Bé Cultural d’Interès Nacional. Rodríguez i Costa tenen previst invertir dos milions d’euros per restaurar l’espai i impulsar-hi un negoci de turisme rural i, durant les temporades baixes, obrir el castell al poble. “Totes les finestres donen a l’esplanada on es vol construir”, diuen.
A banda, al costat també tenen un corredor de fauna que volen potenciar, i diuen que queda situat just on hi ha projectada la planta de biogàs.
{{ comment.text }}