Tornen els visitants a Sant Miquel del Fai després de set mesos tancat: “En tenia ganes i repetiré”

La reobertura s’ha fet després dels treballs de consolidació de talussos i altres accions preventives a la cinglera

Sant Miquel del Fai ha reobert aquest dissabte un cop fetes les millores per garantir la seguretat del recinte. Des que va haver de tancar el 9 de març per un despreniment de pedra de més d’1 m3 per unes pluges, s’han fet obres de conservació de talussos i neteja de la cinglera entre d’altres accions preventives. Desenes de visitants han tornat a passejar per l’espai aquest dissabte.

“En tenia ganes i repetiré”, ha explicat Cristina Rodríguez, una visitant vinguda de Canovelles. Aquest és un indret d’interès natural i patrimonial, conegut pels seus cingles, salts d’aigua i gorgs per l’erosió de les roques amb l’aigua. Es pot visitar en caps de setmana i festius i aquest curs es reprendran les visites escolars de centres de la zona.

Des de primera hora del matí el recinte de Sant Miquel del Fai s’ha tornat a omplir de visitants després d’estar mesos tancat al públic. “Hem exhaurit les entrades dels dos primers torns i el tercer, pràcticament”, ha explicat el director del parc, Lluís Martínez, que és propietat de la Diputació de Barcelona.

D’alguna manera, però, admet que no els ha sorprès perquè aquest és un lloc “molt arrelat en l’imaginari” dels catalans i sempre hi ha visites.

A partir d’avui obrirà en cap de setmana i festius i amb reserva prèvia -no cal pagar entrada- i amb una afluència màxima de 200 persones per torn. L’aparcament, també està limitat a una norantena de places.

Les millores per garantir la seguretat

El despreniment de la roca, que pesava una tona, va passar el març passat a la cinglera situada entre el Salt del Rossinyol i el Salt del Tenes. Una hora abans s’havia decidit tancar el recinte perquè ja hi havia indicis de possibles despreniments per la pluja continuada i no hi va haver danys personals.

“Hem après i s’han actualitzat els protocols de gestió de risc que ja hi havia”, ha assegurat el director, que també subratlla que “el tancament estarà sempre present” perquè el més important és garantir la seguretat. El responsable del parc també explica que és una “gran satisfacció” veure que s’han complert els terminis de les obres d’urgència i ha agraït la feina de tècnics i institucions que ho han fet possible.

Durant aquests mesos s’han fet un seguit de treballs de millora i s’ha sanejat aquest punt per garantir la seguretat amb accions com consolidació de roques amb malles i xarxes de triple torsió i neteja de material solt. També s’ha reparat la barana que es va trencar amb el despreniment i en els propers dies es col·locaran uns censors per auscultar les roques i tenir informació en temps real de qualsevol possible moviment i vibració.

Els visitants, satisfets de poder tornar

Entre els visitants d’aquest dissabte hi havia la Cristina Rodríguez. Feia més de 15 anys que no havia tornat i ha explicat que, tot i la sequera, s’ha sorprès de la verdor que encara hi ha. Quan va saber que el recinte tornava a obrir, no va dubtar en fer la reserva. “En tenia ganes i tornaré”, ha afegit.

Un altre visitant, en Miquel de Canovelles ha vingut amb la seva família per fer una excursió. “Vaig veure que estava obert un altre cop”, ha explicat, tot remarcant que “és un lloc bonic” i que tenien ganes de venir a passejar-hi de nou.

Sant Miquel del Fai està inclosa dins la Xarxa Natura i es troba entre dos municipis i dues comarques: Sant Quirze Safaja (Moianès) i Bigues i Riells del Fai amb accés des de Sant Feliu de Codines.

L’any 2017 la Diputació de Barcelona va comprar la finca de 70,5 hectàrees per convertir-lo en un espai públic i garantir la seva conservació. Entres els elements patrimonials i arquitectònics amb què compta destaca edificis romànics com l’Església de Sant Miquel del segle X i l’Ermita de Sant Martí del segle XII. Actualment es pot visitar un 80% dels seus principals atractius. Es pot accedir fins al salt del Tenes. “Falta consolidar la resta del sector, on els treballs són complexos i caldrà planificar per etapes”, assenyala el director.

Més de 429.000 euros en millores i seguretat

En els últims dos anys s’han invertit més de 429.000 euros en tasques de manteniment, millores i de prevenció a la finca. Unes accions que s’emmarquen en el Pla de gestió de riscos geològics del 2022 on es va fer una diagnosi de l’estat de risc de la zona.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 776 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't