L’escola Sagrats Cors de Torelló viu immersa aquest curs en un triple aniversari. El més directe són els 75 anys de l’arribada de les monges d’aquesta congregació al poble, on el curs 1939-40 van obrir la primera escola al carrer del Pont.
El segon, els 200 anys del naixement de la seva fundadora, la mallorquina Sebastiana Lladó, sor Rafaela. I el tercer, els 60 anys de la col·locació de la primera pedra de l’actual edifici de l’escola, al carrer Puigdassalit, on van començar les classes el 1968. Aquest curs 2014-15 l’han iniciat 364 alumnes, des de la llar d’infants fins a Secundària.
L’escola ja ha fet alguns dels actes de celebració, com una fotografia, el mes passat, en què alumnes, mestres i personal no docent van compondre un gran número 75, distribuïts per la pista esportiva.
Coincidint amb aquest aniversari també es van inaugurar, ara fa un mes, les noves aules d’Educació Infantil, redistribuint grups i condicionant espais ja existents “per donar una sortida directa al pati als alumnes de P3 a P5, que s’ha agraït molt”, explica Miqui Vila, membre de la comissió del 75è aniversari.
L’AMPA de l’escola ha col·laborat en el projecte i també participa en l’organització dels actes de l’aniversari, al costat dels mestres i la direcció del centre.
Com explica el subdirector, Raimon Maideu, la cloenda del 75è aniversari serà el proper 18 d’abril, “amb un concert de Lax’n’Busto a la pista de l’escola, obert a tot el poble”. Abans, en una data encara per concretar, s’inaugurarà una exposició de fotografies històriques a la Biblioteca Dos Rius “i tindrem una xerrada de l’historiador Gerard Verdaguer i una taula rodona amb exalumnes”, apunta Vila.
Les monges dels Sagrats Cors no van ser les primeres a tenir escola a Torelló. Abans ja hi havia hagut la de les Carmelites, que el 1852 havien obert un centre per a nenes i també tenien cura de l’hospital del carrer del Pont.
Van ser a Torelló fins a l’esclat de la Guerra Civil, el 1936. I va ser un cop acabada, tres anys més tard, i a través de les gestions del llavors bisbe de Vic, Joan Perelló, que les monges dels Sagrats Cors van arribar al poble. Les germanes Margalida Alomar, Lourdes Marimon, Modesta Cerdà i Caterina Gomila van crear la primera comunitat l’octubre de 1939, i aquell mateix any van obrir l’escola. Just un any després, l’octubre de 1940, van patir la tragèdia de l’aiguat, que va causar 61 morts al poble.
En van poder ser rescatades, però no els locals del carrer del Pont, que van quedar inservibles. Traslladades provisionalment al carrer Nou, van poder ocupar després un local de la plaça Vella, a l’edifici on actualment hi ha la biblioteca. I el 1954 va començar la construcció de l’actual escola, al carrer Puigdassalit.
{{ comment.text }}