EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“A mi m’agradaria que aquest fos el meu darrer mandat”

Entrevista a Joan Senmartí, alcalde de Santa Cecília de Voltregà (CiU)

El 9 Nou
16/05/2016

-Fer d’alcalde d’un poble com Santa Cecília no deu ser massa complicat, oi?
-O sí…

-Ho és?
-No és complicat, però has d’estar disponible a qualsevol hora. Ser-ho en un poble com aquest vol dir fer d’alcalde, agutzil, sereno i rebre la gent que et ve a explicar coses a casa. A l’Ajuntament hi vinc quan cal, però estic tot el dia rumiant amb temes del poble. Sóc alcalde les 24 hores del dia.

-Quin és el principal problema de Santa Cecília?
-Ostres… no ho sé. Potser algun problema urbanístic, però coses molt puntuals.

-Bon senyal, doncs.
-Sí.

-I a l’Ajuntament pocs problemes també perquè no tenen oposició.
-Exacte. Si mireu les llistes i els regidors que van sortir veureu que n’hi ha tres de CiU i dos d’ERC. Però això no compta aquí.

-Què vol dir?
-Les tres vegades que he estat alcalde sempre ho he fet igual: he anat a buscar quatre persones i després es presenten amb el partit que es poden sentir més identificats però sabent que formaran part de l’equip de govern. No mirem el partit, mirem el poble. És un pacte entre persones.

-Però vostè és de CiU?
-Jo em presento per CiU perquè el poble sempre ha estat convergent i els que em van venir a buscar perquè fos l’alcalde ho eren, però no en sóc militant.

-Fa poc han aprovat el POUM. Han tardat molt.
-Sí, la setmana passada el vam aprovar definitivament. Ara estem pendents d’una reunió amb Urbanisme per tancar un petit tema i ja estarà.

-En línies generals, què diu?
-Ens limita la construcció de noves explotacions, però no és massa problema perquè per distància entre unes i altres ja estem saturats. El tema que ens ha fet endarrerir el POUM és que topem amb la llei a l’hora de poder ampliar els habitatges i això fa que els fills que es quedarien on viuen els pares, però podent ampliar la casa, acaben marxant. També el que veig és que les explotacions, tal com han sigut fins ara se’n van a l’aigua.

-Per què?
-Doncs perquè has de tenir una gran explotació o t’has de dedicar a altres coses complementàries, més que res per temes econòmics. La burocràcia se’ns menja. Pensa que fa 30 anys enrere a Santa Cecília hi havia 30 explotacions que vivien exclusivament de la pagesia i ara en som cinc, i tres sense continuïtat.

-I no poden créixer?
-Sí. Tenim una urbanització en projecte amb un pla parcial, aprovat i tot, on poden anar 30 habitatges. El que passa és que va coincidir amb l’arribada de la crisi i cap promotor se’n va voler fer càrrec. Aquest espai estava destinat, sobretot, al jovent de Santa Cecília que es volia quedar al poble. Ara, aquest pla parcial ha quedat aturat.

-Així la gent marxa del poble?
-La gent no vol marxar, però com que no tenen lloc per fer-se l’habitatge se n’han d’anar.

-I no hi ha cap solució?
-Aquí no es podrà començar cap casa fins que estigui tot urbanitzat, i urbanitzar tot això val molts diners. Ara s’està estudiant una nova llei d’urbanisme que sigui més flexible en pobles com el nostre: per exemple, que es pugui urbanitzar per fases.

-Recuperar l’escola no seria també un avantatge?
-Havíem set més de 40 nens. Però va a èpoques i ara no hi ha canalla. Quan els meus fills eren petits també n’eren molts perquè anaven a Sant Hipòlit i a l’autocar n’hi pujaven més de 30. Ara n’hi pugen quatre.

-La contaminació per purins fa que tinguin l’honor de tenir la font més contaminada de la comarca. Què s’ha de fer?
-És un problema que no s’arregla d’un dia per l’altre. És un tema que s’hauria de tractar a escala comarcal, sobretot el que fa referència a la construcció de noves explotacions. S’haurien de prohibir. Fins i tot les ampliacions.

-També?
-Sí, perquè ampliar és una cosa i multiplicar n’és una altra. Conec algun cas de granja petita on hi havia 20 truges mares i ara n’hi ha 2.000. Això no és ampliar. Tenim un problema gros, i ens ha fotut molt el tancament de les plantes de tractament de purins. Moltes de les granges de la comarca estan legalitzades gràcies a aquestes plantes i si ara estan tancades, el problema s’agreuja. També crec que, de la mateixa manera que qualsevol indústria està obligada a depurar els residus, els industrials del sector porcí també haurien de tenir un sistema per depurar el purí. Per obligació.

-Canviem de tema. No s’havia de fer una pista poliesportiva?
-Sí, però no es farà.

-Què ha passat?
-Vam demanar un PUOSC el 2012 perquè ens semblava un projecte bo perquè hi havia jovent que la podia fer servir. Al mateix any vam comprar els terrenys, però el 2014 la Generalitat ens va dir que si volíem fer-la que la féssim però que no sabien quan ens podrien pagar. Tenint en compte que amb una pista poliesportiva de seguida te’n vas als 200.000 euros i que el pressupost de l’Ajuntament és de 140.000 euros, ho vam tenir clar.

-I ho van deixar.
-Sí, perquè més endavant va sortir una llei de la Generalitat que deia que si renunciàvem a l’obra ens en pagarien la meitat i ens hi vam apuntar. No era el moment de fer-la. Per cert, la setmana passada ho vam cobrar.

-I quins projectes tenen per aquest mandat?
-Vam arreglar el casal social: hi vam fer un edifici annex com a magatzem i sala de reunions i una placeta a davant. Ho vam fer amb finançament de la Diputació. I de cara a aquest any que ve bàsicament arreglarem camins, perquè en tenim molts i ja hem demanat subvencions.

-A Santa Cecília no estan endeutats?
-No. Zero.

-Com s’ho fan?
-Gastar menys del que tenim. Tampoc disposem de molts serveis que ens suposin una despesa gran, però demanar subvencions perquè sí mai ho fem, perquè no et donen el 100%. Vigilem molt i només les demanem si són necessàries.

-Han tret força mala nota pel que fa a la transparència de la pàgina web de l’Ajuntament, mentre que les Masies i Sant Hipòlit han obtingut la màxima puntuació.
-A veure, aquí tenim una administrativa que fa una mitja jornada. Ja li dic ara que no hi entrem, a la pàgina web. Cada vegada et demanen més papers, la burocràcia ens absorbeix. Aleshores, no és que no ens importi però és que tenim altra feina. La secretària amb la Llei Montoro s’hi veu negra, ara imagina’t si hagués de fer tot això que demanen per la pàgina web. A mi no em preocupa gens, si et sóc sincer. M’amoïna més que la gent estigui contenta.

-Però són transparents?
-Sí que ho som, no devem ni diners.

-El poble es diu Santa Cecília de Voltregà, però se senten del Voltreganès?
-No massa. Però sí que ara ens hi sentim més que abans.

-Per què?
-Doncs perquè els serveis educatius i sanitaris els tenim a Sant Hipòlit. Però quan jo era petit era més fàcil anar a Vic, i a Sant Hipòlit no hi anàvem mai.

-És el seu tercer mandat: encara té corda per a més?
-A mi m’agradaria que fos el darrer mandat. 12 anys, són anys, eh… Ho intentaré perquè crec que jo ja he complert quan mai m’havia imaginat que seria alcalde i menys tants anys. Hi ha altra gent que ho pot fer molt bé i la meva intenció és trobar algú que es vulgui posar al capdavant, tot i que sóc conscient que costarà.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 127 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't