EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Alerta al Ripollès per la Covid-19

Els indicadors s’han disparat a causa dels brots simultanis a l’Hospital de Campdevànol, la Fundació MAP o la
residència de Camprodon, així com casos a la de Sant Joan o en entorns laborals. A Osona les dades no empitjoren

El Ripollès és ara mateix la comarca amb pitjors indicadors pel que fa a l’evolució del coronavirus i l’única de tot Catalunya que actualment presenta un risc de rebrot per sobre dels 1.000 punts, en concret de 1.176, quan fa set dies aquesta xifra era de 427. Des de llavors, la coincidència de diversos brots simultanis i casos que afloren en l’àmbit familiar i laboral, així com d’aïllats en escoles o a la residència de Sant Joan, han anat complicant la situació fins al punt que la taxa de propagació del virus ha pujat a 2,09, és a dir que cada nova onada de 100 infectats tenen capacitat per arribar a contagiar 209 persones. Només a Ripoll, per exemple, la setmana passada s’hi van detectar 65 positius.

Tot plegat fa que l’escenari que dibuixen els indicadors sigui preocupant, però també cal tenir en compte que en territoris poc poblats les xifres petites de seguida catapulten les dades. Un altre aspecte a destacar és que el Departament de Salut i els respectius governs municipals tenen identificats els principals brots i estan treballant per intentar frenar l’expansió de la pandèmia. Amb aquest objectiu, l’Hospital de Campdevànol també continuarà blindat com a mínim una setmana més. El gerent, Joan Grané, va explicar dimecres que a hores d’ara el brot que van detectar a dins del centre el 4 de novembre ja ha provocat sis defuncions, tres de les quals durant l’última setmana, i que estan atenent 34 pacients ingressats a causa de la Covid-19. Això fa que actualment continuïn derivant els malalts sense coronavirus a l’Hospital de la Garrotxa d’Olot i al Doctor Josep Trueta de Girona, i també es manté la suspensió de les operacions amb ingrés i la prohibició de visitar qualsevol persona ingressada.

La sensació és que “no hem millorat”, apuntava Grané. Les morts que s’han produït els darrers dies han estat de pacients amb patologies prèvies que tenien 58, 83 i 93 anys. Pel que fa als malalts amb coronavirus, 34, s’ha igualat el pic de la primera onada. El gerent va detallar que 19 són aguts, amb infecció activa, i els altres 15 sociosanitaris “en convalescència, és a dir que podrien estar a casa, però per motius generalment socials i no mèdics els mantenim a l’hospital”. També hi ha 22 professionals sanitaris de baixa perquè han donat positiu o s’han hagut d’aïllar preventivament, una xifra que equival al 10% de la plantilla. Tenint en compte el conjunt de la comarca, amb els brots que han sorgit arreu, Grané considera que els indicadors epidemiològics del Ripollès són “fatals”.

Pel que fa al brot a la Fundació MAP, dels 17 positius confirmats la setmana passada s’ha passat a 21, amb dos d’ingressats i un, en estat greu. Els casos s’han concentrat sobretot a les llars residència per a persones amb discapacitat intel·lectual, però un cribratge a 36 usuaris dels serveis diürns també ha servit per detectar-ne sis més amb Covid-19. La sort és que “la majoria estan passant la malaltia sense símptomes o amb símptomes lleus”, explica Marta Rudé, responsable de Comunicació, “sabíem que aquest moment havia d’arribar per estadística, nombre de treballadors, persones ateses… I tant el Departament de Salut com nosaltres estàvem preparats”.

L’altre focus de tensió de les últimes setmanes ha estat la residència de gent gran de Camprodon, però de moment el centre no ha registrat cap defunció ni ingressos hospitalaris a causa del coronavirus. Segons les últimes dades facilitades per l’Ajuntament, continuen donant positiu 13 dels 50 residents, mentre que dels 8 treballadors que es van contagiar només en queden dos de confinats. La setmana passada va començar el procés de desaïllar plantes i ara ja n’hi ha dues on s’allotjaven pacients sospitosos de Covid-19 que han tornat a la normalitat. Darrerament també han aflorat casos, de moment sense arribar a brots, a la residència fundació Emma de Sant Joan o entre treballadors d’entitats com l’Agència de Desenvolupament del Ripollès.

Que la situació sigui tan crítica en aquesta comarca contrasta amb Osona, que va viure un mes i mig complicat però actualment ni empitjora ni acaba de millorar. Aquest dijous al vespre les dades del Departament de Salut reportaven un risc de rebrot de 399 punts, més alt que el de dilluns (382), i una velocitat de propagació lleugerament superior a 1. Vic (411 punts i Rt de 1,16) i Manlleu (415 punts i Rt de 0,83) continuen, això sí, al rànquing dels deu municipis amb la situació menys confortable de tot Catalunya, la qual cosa referma la necessitat de complir escrupolosament les restriccions i mesures de prevenció.

Pel que fa als hospitals osonencs, les 15 defuncions de la setmana passada aquesta n’han estat 3, i el Sant Jaume de Manlleu ja no atén cap pacient afectat pel SARS-CoV-2, mentre que a l’Hospital Universitari de la Santa Creu n’hi ha 13 i a l’Universitari de Vic, 40. Una altra dada positiva és que els malalts que requereixen cures intensives a causa de la Covid-19 han baixat a la meitat: dels 9 de fa set dies als 4 actuals.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 859 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't