Àngel Marc Villazala va incorporar-se al sector primari fa set anys impulsant el projecte Aubracs del Sorreigs. Actualment compta amb una quarantena de vaques d’aquesta raça d’origen francès, però el que fa singular el seu projecte és el compromís amb conceptes com la pastura en extensiu i ecològica, la venda de proximitat, l’agricultura regenerativa i la voluntat de contribuir, en la mesura del possible, en la prevenció d’incendis. Villazala és el primer ramader d’Osona i el Lluçanès que forma part de Ramats de Foc, una iniciativa que aposta per les pastures en zones estratègiques de gestió del risc d’incendis, al mateix temps que els serveis ecosistèmics que hi aporten els pagesos siguin adequadament remunerats.
“La prevenció d’incendis sempre m’ha interessat molt”, explica Villazala, que alhora és el president de l’ADF del Lluçanès. “Vam començar amb el Consorci del Lluçanès i el projecte Boscos de Pastura, amb l’objectiu de pasturar per mantenir els boscos nets. Amb el temps em vaig interessar pels Ramats de Foc i a partir del moment que vam saber que era aplicable a tot Catalunya vaig demanar per entrar-hi. Per casualitat, un espai on pasturem forma part d’una zona estratègica de prevenció d’incendis, determinada pels Bombers, i hi vam poder accedir.”
Ramats de Foc és una iniciativa de la Fundació Pau Costa, Bombers i Generalitat i són els GRAF dels Bombers els qui delimiten les zones estratègiques per a pastura. La del bestiar de Villazala és a la serra a l’entorn de la riera del Sorreigs i actuaria com a tallafoc, en cas d’incendi, entre Santa Cecília i Gurb i Sant Bartomeu i Sobremunt. Allà, “la funció de les vaques és reduir la massa forestal”. De totes maneres, Villazala també admet que els animals no poden fer-ho tot i abans seria interessant “fer-hi un treball previ per reduir la massa forestal i no deixar créixer la vegetació”.
Ramats de Foc reconeix la feina dels ramaders adherits amb un segell que acompanya els seus productes per diferenciar-los i visibilitzar la seva tasca de cara al consumidor. En el cas de Villazala, comercialitza per internet lots d’entre cinc i sis quilos amb diferents formats de carn dels vedells de la seva explotació: entrecot, xurrasco, bistec, escalopa i hamburguesa. També ven algunes canals a carnissers.
Es va decantar per la raça Aubrac, en primer lloc, “perquè el carnisser del poble em va parlar de la seva carn”. Més tard, també va descobrir que és una raça que destaca per la seva “rusticitat, facilitat de part, adaptació al territori i un índex alt de reproducció”, explica Villazala. També afegeix que l’Aubrac “és una raça que infiltra bastant. Aquí hi influeix el maneig i nosaltres no anem a buscar la infiltració perquè amb ecològic i pastura ja fa un greix més soluble. No es veu tant la veta. El que ven és la imatge però nosaltres volem que es noti el gust”.
Àngel Marc Villazala té un ramat de 41 vaques, dos toros i cinc vedelles de recria. Deslleta els vedells amb entre 6 i 8 mesos, en funció de la càrrega alimentària del terreny en cada moment, i acaba de fer l’engreix a granja abans del sacrifici i proporcionar carn de pastura compromesa amb la prevenció d’incendis.
{{ comment.text }}