EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Baixen els positius, però la desescalada arrenca amb el triple de casos que a l’estiu

Hi ha menys pacients ingressats i els hospitals han començat a recuperar activitat ajornada, però Salut manté l’ull posat a Vic i Manlleu

A poc a poc i bona lletra. És el missatge que van transmetre l’alcaldessa de Vic i autoritats sanitàries d’Osona i la Catalunya Central aquest dijous, en el marc d’una nova roda de premsa per avaluar l’evolució de la pandèmia. Després que la comarca assolís el pic de contagis a finals d’octubre, igual que el Ripollès, els casos de coronavirus mantenen la tendència a la baixa, però el pla de flexibilització de les restriccions corre el risc de convertir-se en una carretera de revolts si la ciutadania es relaxa i augmenten la mobilitat i la interacció social.

Els mesos de juny i juliol, després del confinament total i l’estat d’alarma, es diagnosticaven tres vegades menys positius que actualment, una dada clau per entendre que encara que els indicadors millorin estem molt pitjor que al final de la primera onada. En aquest mateix sentit convé tenir present que només a Vic l’octubre passat s’hi van detectar 1.300 casos de Covid-19, “moltíssims”, segons Imma Cervós, subdirectora regional a la Catalunya Central de l’Agència de Salut Pública, que també remarca que la taxa de propagació del virus a la ciutat s’ha tornat a situar a 1,11 –cada 100 infectats n’acaben contagiant 111 més– i, per tant, de moment no s’ha aconseguit aturar la pandèmia encara que avanci més a poc a poc. Tot això significa que cal continuar sent “molt prudents, responsables i cautelosos, també quan arribin les festes de Nadal. Es comença a veure una recuperació, però no tan bona com voldríem, i entre tots hem de fer un gran esforç per no anar marxa enrere”, va dir l’alcaldessa, Anna Erra, aquest dijous.

Segons dades de Salut, a Osona ara mateix la majoria de brots continuen donant-se en l’àmbit familiar, que està per davant de l’escolar, el laboral o les residències de gent gran. Vic, amb indicadors que van empitjorar molt entre l’agost i l’octubre, és una de les ciutats catalanes on el departament manté l’ull posat, igual que Manlleu, on l’última setmana tornen a millorar les xifres després d’un lleuger repunt de casos fa quinze dies.

Tenint en compte la resta de municipis de la comarca, s’acaba de fer evident que la corba de contagis comença a baixar, la qual cosa també està permetent a l’Hospital Universitari de Vic recuperar les proves complementàries i operacions que es van ajornar a principis de novembre. “Estem operant les tardes, els dissabtes al matí… Treballem a més del 100% de l’activitat quirúrgica habitual per arribar a finals d’any havent disminuït al màxim les llistes d’espera”, va explicar dijous Rosa Maria Morral, directora assistencial del CHV, després d’agrair novament la feina a uns professionals sanitaris que acumulen massa pressió i cansament. “Al sistema de salut del territori li convé que no arribi una tercera onada, o que en tot cas sigui microscòpica, perquè si no realment serà molt difícil per a tothom”, hi afegia en la mateixa roda de premsa Joan Espaulella, director assistencial de l’Hospital Universitari de la Santa Creu.

Amb 35 pacients amb infecció activa i 33 en fase de recuperació després de passar la Covid-19, aquest centre es manté com el d’Osona que està atenent més malalts afectats pel coronavirus, mentre que a l’Hospital Sant Jaume de Manlleu n’hi queda un i a l’Hospital de Vic en són 36, 10 dels quals en estat crític, amb intubació, i 7 que també requereixen cures intensives però sense estar intubats. Aquestes xifres, sumades a l’actual facilitat de derivar pacients a altres hospitals i que el personal de baixa s’hagi reduït de 70 a 21 efectius, fan que la situació sigui menys tensa que quinze dies enrere, però de tota manera els centres sanitaris d’Osona han tornat a registrar 13 defuncions. L’atenció primària, per la seva banda, està aprofitant la treva per agafar oxigen i, com destaquen Berta Bonay i Marta Serrarols, del CAP Vic Nord i Vic Sud, “recuperar en la mesura del possible les visites per altres patologies” enmig d’un context en què també afloren més quadres d’angoixa, insomni o depressions lleus.

Al Ripollès, durant l’última setmana l’Hospital de Campdevànol també ha registrat la mort d’una pacient de 84 anys amb coronavirus, i actualment està atenent 8 persones més afectades pel SARS-CoV-2. Pel que fa a la residència de Camprodon, des de l’Ajuntament informen que els 25 positius continuen sense símptomes o amb símptomes lleus, però el brot ha fet pujar el risc de rebrot a la comarca fins a 363 punts i la taxa de transmissió ha passat de 0,73 a 1,15.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 423 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't