EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Centelles acull un projecte pioner a Osona per aconseguir llet materna

El Banc de Llet Materna, que ja funciona subministra aliments a nadons prematurs que pesen menys d’un quilo i mig,

El 9 Nou
05/08/2014

A partir d’aquest estiu les mares osonenques que vulguin ser donants del Banc de Llet Materna, que forma part del Banc de Sang i Teixits (BST), no caldrà que es desplacin a Manresa. Ho podran fer a l’EBA Centelles.

Amb aquesta aproximació a la comarca, el BST també vol donar a conèixer aquest servei que fa uns anys que funciona però només amb recollides a 12 hospitals catalans, cap a Osona. El servei es vol estendre i per això es comença una prova pilot a l’EBA de Centelles, a Palamós (Baix Empordà) i a Vilanova i la Geltrú (Garraf).

Segons el cap de centre del BST a la Catalunya Central, Ramon Salinas, “l’objectiu d’aquest banc és reunir com més litres de llet humana millor per poder alimentar nadons prematurs que pesen menys d’un quilo i mig. També per als que tenen risc de patir alguna malaltia digestiva o intestinal o bé que han nascut amb dèficit immunitari. S’utilitza també amb nadons que han estat operats de l’aparell digestiu”. La llet materna és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal. A més, preveu les necrosis intestinals, que és la causa principal de defunció entre els prematurs de baix pes. “Les mares d’aquests nadons poden tenir llet igualment, però si els infants no fan el gest de succió el cos no en fabrica”, puntualitza Salinas.

Les mares que vulguin ser donants han d’estar alletant el seu propi nadó i tenir llet suficient per donar-ne, gaudir de bona salut i uns hàbits de vida saludables. “Si compleixen aquests requisits es poden adreçar a l’EBA Centelles perquè els facin una entrevista”, explica Salinas. “Si reuneixen les condicions els donem unes instruccions, un tirallet i uns biberons per guardar-hi la llet”, afegeix el promotor del Banc de Sang i Teixits a la Catalunya Central, Khaled Khatib. “Quan la mare es treu la llet que li sobra del dia la guarda a la nevera. L’endemà la congela i al cap d’una setmana la porta a un dels centres de recollida o bé li anem a buscar. Un cop la llet arriba a Barcelona l’analitzem. Per trobar la llet òptima en barregem de diferents mares i un cop la tenim agrupada en lots la pasteuritzem i la posem en biberons per als nadons. La llet es manté congelada fins que ens la demanen d’algun hospital. Se subministra sempre sota prescripció mèdica en un entorn hospitalari”, remarca Salinas.

Durant el 2013 un total de 361 mares de Catalunya van donar 1.221 litres de llet. Amb aquesta quantitat es van poder alimentar 272 nadons prematurs extrems que estaven ingressats en les unitats de neonatologia dels 12 hospitals catalans. De mitjana cada mare en dóna tres litres. Des del BST estan satisfets de l’increment que hi ha entre les mares donants. L’any 2012 van donar llet materna 203 mares, xifra que va augmentar en unes 70 l’any passat. De totes maneres, però, fan una crida a tenir més mares donants pels beneficis que aporta aquest aliment als nadons malalts.

Per altra banda, el mateix Banc de Sang i Teixits engegarà durant aquest mes d’agost una altra prova pilot a Osona de donació de plasma. Encara no en poden concretar detalls.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 99 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't