L’emblemàtic edifici de Torre Malla, propietat del BBVA i situat just al centre de Prats de Lluçanès, ha estat ocupat per diversos col·lectius del territori i s’ha posat a disposició de la població a través de la creació de l’Ateneu Popular del Lluçanès. L’habitatge, construït a principis del segle XX i carregat d’història –durant la Guerra Civil s’hi va ubicar el comitè antifeixista, va ser seu del primer ajuntament franquista i de nou residència familiar–, va passar a mans del Banc Mercantil de Manresa el 1973, i a partir d’aquest moment i exercint de seu bancària va acollir les instal·lacions de diverses entitats com Banca Catalana i més recentment el BBVA. Fa un parell d’anys la sucursal del banc basc a Prats es va tancar i es va desplaçar uns metres més enllà, “i des de llavors l’edifici està abandonat però el registre mostra diversos canvis de propietaris entre fons d’inversió que es van comprant i venent l’immoble entre ells. L’últim moviment és del maig del 2019, quan el BBVA el torna a comprar”, expliquen des del col·lectiu que ha impulsat l’ocupació.
Entre les entitats vinculades a aquesta acció hi ha l’assemblea anticapitalista i per la defensa rural La Truja Negra, el grup feminista del Lluçanès La Fetillera i s’està a l’espera de l’adhesió o no del CDR del Lluçanès. Precisament el fet que la propietat ocupada sigui d’un banc és clau i té un important càrrega simbòlica. “No és d’una persona, sinó d’un banc que hi especula. Volem denunciar la mala gestió que han fet d’aquest edifici durant molts anys, i el posem a disposició del poble”, expliquen. I per què ha de servir un ateneu popular? “Ha de ser un espai de trobada de les entitats que ho desitgin, un lloc on formar-nos i sociabilitzar-nos a través d’un funcionament horitzontal”.
El passat cap de setmana es van fer unes jornades de presentació amb conferències, activitats diverses i concerts i que van aplegar unes 150 persones. Pel que fa a la rebuda del projecte, des de l’Ateneu es considera “bona en línies generals”, i remarquen que després de la por inicial “quan veuen que ho hem engegat persones del Lluçanès, que expliquem què hi fem i obrim les portes, la percepció canvia”. Fins ara no han rebut cap notificació per part de la propietat, tot i que els primers dies d’ocupació van rebre la visita dels Mossos: “Volem avançar en aquest projecte i si ens volen fer fora la intenció és resistir”, apunten. Des de l’Ajuntament de Prats, l’alcalde, Jordi Bruch, separa l’ocupació i la voluntat de crear un ateneu popular: “És una propietat privada, per tant la potestat per actuar o no la té el propietari de l’immoble. A l’Ajuntament sempre tenim les portes obertes perquè col·lectius o persones puguin disposar d’un local”, va desgranar Bruch en una entrevista a l’Angle obert d’EL 9 TV.
{{ comment.text }}