EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Com ens afecta el son el confinament?

L’abús del mòbil, la manca de rutines i l’excés d’informació negativa tenen incidència

El 9 Nou
05/04/2020
Vic

ACN Barcelona .- Més hores de mòbil, manca de rutines, excés d’informació negativa i més ansietat són alguns dels efectes del confinament i tot això perjudica tant a la qualitat del son com al nombre d’hores que es dorm. El neurocientífic i professor del grup Cognitive Neurolab dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Diego Redolar explica a l’ACN que el confinament ha modificat les rutines i “falten molts senyals externs que fa servir el cervell per regular els ritmes del cos”. Això provoca dificultats per conciliar la son, més despertars o una qualitat de son inadequada. Afegeix però que “es poden fer moltes coses” com establir unes rutines diàries, reduir l’ús del mòbil, fer esport i una dieta equilibrada.Redolar explica que hi ha gent que tot i no estar a primera línia en la lluita contra el coronavirus percep la situació generada “des de la incertesa i la manca de control” i això genera ansietat que s’enduen a la nit, cosa que provoca que costi conciliar la son, que hi hagi més despertats o que la qualitat del son no sigui l’adequada.

D’altra banda, ha augmentat l’ús de pantalles i especialment un abús de les tauletes i els telèfons mòbils pot afectar al dormir. Això és així perquè aquests dispositius emeten una llum blava d’una freqüència determinada que activa una regió del cervell “molt important a l’hora de regular els ritmes circadians i biològics” de la persona. Aquesta regió hauria d’estar activa durant el dia i baixar l’activació a la nit per permetre la posada en marxa de patrons fisiològics per anar a dormir. “Si anem al llit i agafem la tauleta o el mòbil estem donant informació contradictòria al cervell sobre el moment del dia i li estem dient que no és el moment d’anar a dormir”, detalla Redolar.

Relacionat amb l’ús de pantalles, els ciutadans volen estar informats en tot moment i Redolar ha alertat que això també té conseqüències. En primer lloc, apunta que davant del “bombardeig” d’informació, el ciutadà acostuma a centrar-se “en la part negativa, en els afectats i els morts” i, en segon lloc, aquest accés s’acostuma a donar en major volum al final del dia, quan el cos s’hauria d’estar preparant per anar a dormir.

Detalla que aquesta informació s’incorpora sovint mentre es dorm, per exemple a través de somnis, i això incrementa les probabilitats de despertar-se durant la nit o de trigar a conciliar la son. Per això una de les primeres recomanacions que fa Redolar és “intentar evitar escoltar i llegir notícies sobre aquesta situació abans d’anar a dormir perquè és més fàcil que s’incorporin durant la nit”.

Meteorologia i canvi horari, en contra

L’investigador afegeix que el canvi d’hora del passat cap de setmana per adaptar-se al d’estiu i la meteorologia dels darrers dies tampoc hi ha ajudat. Així, explica que tot i que habitualment es necessita un dia per adaptar-se al nou horari –una mica més en el cas de nens i gent gran-, la situació de confinament pot “alterar” aquesta adaptació.

D’altra banda, la darrera setmana ha anat acompanyada de pluges i nuvolositat i això ha provocat menys llum, “una de les senyals externes més importants”. L’absència d’aquesta “dificulta la feina de regulació” del cos i afecta l’estat d’ànim.

Tots aquests aspectes poden afectar tota la població, tot i que els grups més “vulnerables” a patir alteracions de la son o on es poden agreujar més són la gent gran i els infants.

Posar-se el despertador, dutxar-se, vestir-se i fer esport

Redolar explica que per fer front a totes aquestes dificultats que poden sorgir durant el confinament per dormir bé cal seguir uns hàbits. En primer lloc, és necessari establir una rutina, com es fa quan es treballa o s’estudia. “Correm el risc de dir com que estem a casa no ens dutxem, no fem el llit, no ens vestim… És molt important fer tot el contrari”, manifesta. Així, aposta per posar-se el despertador per mantenir un horari al matí i anar a dormir cada dia a la mateixa hora, també mantenir els horaris dels àpats i de treball si es fa teletreball.

Afegeix que és molt important fer esport perquè ajuda el cervell en tots els processos de regulació dels ritmes dels cicles de son i vigília, així com dutxar-se o fer un bany d’aigua calenta abans d’anar a dormir perquè augmenta la temperatura del cos, com quan es fa esport.

Pel que fa a l’alimentació, cal evitar la cafeïna, la xocolata o les begudes estimulants a última hora del dia perquè també pot provocar “efectes negatius” sobre la son”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 243 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't