EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Continua baixant la incidència del virus, però l’hospital de Vic ja no pot assumir més pacients crítics

Segons el CHV, el problema és la falta de professionals. L’atenció primària, per la seva banda, ara agafa aire, però ja està començant a detectar més afeccions de salut mental


13/11/2020
Vic

Els indicadors que mesuren l’evolució de la pandèmia certifiquen que Osona continua avançant en bona direcció. Segons dades del Departament de Salut, la transmissió del virus ha entrat en regressió –cada 100 persones afectades ara n’infecten només 98– i baixa el nombre de positius, però igualment la consigna és anar amb peus de plom, sobretot perquè la millora encara no s’ha notat portes endins dels hospitals. Igual que arreu de Catalunya, actualment el principal focus de tensió a la comarca és l’UCI de l’Hospital Universitari de Vic. Les últimes setmanes el centre ha doblat la seva capacitat d’atendre malalts crítics, però segons Rosa Maria Morral, directora assistencial del CHV, amb els 19 que hi ha ingressats actualment estan al límit i la demanda generalitzada fa que cada vegada es trobin més dificultats a l’hora de traslladar pacients cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. En el cas de Vic el problema no és de llits ni respiradors, sinó de sanitaris, ja que malgrat haver ajornat operacions i proves per reubicar personal a l’UCI falten mans. “Tenim 70 professionals de baixa per Covid-19. En una plantilla de 1.200 pot semblar poc, però un percentatge molt elevat són d’infermeria, que és un perfil cabdal en el maneig d’aquests pacients”, explica Morral.

A banda de la Unitat de Cures Intensives, on d’una mitjana d’edat de 60 a 70 anys s’ha passat a 40 i 50 en poques setmanes, a les altres quatre plantes de l’hospital de Vic destinades a persones amb coronavirus ara hi ha ingressats 66 malalts, però la direcció del CHV assegura que “aquí sí que no s’ha arribat al límit i ens queden llits per si cal assumir-ne més”. Pel que fa a l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, actualment se n’hi està atenent 7, mentre que a la Santa Creu en són 43. Que en aquest darrer centre la xifra s’hagi multiplicat s’explica perquè s’hi van derivant pacients de l’Hospital Universitari un cop estan mínimament estabilitzats. “L’objectiu és restar-los pressió assistencial”, detalla Jordi Roca, el director-gerent, “també tenim persones ingressades que arriben directament des d’urgències, residències de gent gran o per indicació de l’atenció primària i, paral·lelament, continuem atenent malalts a casa”. Sumant els tres hospitals d’Osona, a la comarca ara hi ha 116 pacients amb coronavirus, dos menys que fa set dies, però durant l’última setmana aquests centres també han registrat 10 defuncions per causes relacionades amb la Covid-19.

El braç sanitari que sí que ja ha començat a percebre una certa distensió pel que fa a la incidència del virus és l’atenció primària. Els tests d’antígens han accelerat els diagnòstics i la seva arribada ha coincidit justament amb els dies després d’haver assolit el pic de contagis. “Estem agafant una mica d’aire, però ara hi ha un boom de la patologia crònica que no hem pogut atendre adequadament durant molts mesos, i s’està detectant un creixement de patologies de salut mental per efectes col·laterals de la pandèmia com la solitud, la manca de contacte social o la pèrdua de feina”, expliquen Marta Serrarols i Berta Bonay, les metgesses que estan al capdavant de les dues àrees bàsiques de salut de Vic.

La ciutat, que continua amb un risc de rebrot molt alt (1.413), és un dels principals municipis de Catalunya on té posada la vista la Generalitat, ara mateix amb 71 brots familiars i 24 de laborals, 8 dels quals en indústries càrnies. Tal com recollia l’edició d’EL 9 NOU de divendres passat i va analitzar aquest dijous Imma Cervós, subdirectora regional a la Catalunya Central de l’Agència de Salut Pública, les dades d’Osona s’han disparat respecte a altres comarques per una conjunció de factors que van des de condicions econòmiques i d’habitatge fins a hàbits de vida o el fet que actualment el principal vector de transmissió acostumen a ser joves asimptomàtics. “Tenim detectats que els contagis es produeixen sobretot en trobades socials i familiars, però venim de molt amunt i ens cal molta conscienciació per anar aplanant la corba”, destaca Servós.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 756 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't