L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

La Mancomunitat La Plana forma joves com a auxiliars forestals

Ham començat les primeres pràctiques a l’aire lliure, amb tasques de desbrossat

Els nou alumnes de la segona edició del Programa de Formació i Inserció (PFI) d’auxiliar d’activitats forestals que promou la Mancomunitat la Plana van tenir el primer contacte, el passat dimecres, amb les eines que faran servir en les sessions pràctiques a l’aire lliure.

Es van desplaçar a un bosc de castanyers de la finca el Pujol de Muntanya de Viladrau, on van començar a fer feines manuals, amb destrals i xerracs petits o mecàniques com la desbrossadora.

El curs, de 1.000 hores, va començar al setembre i s’allargarà fins al juny. El programa, en la modalitat de PTT (Pla de Transició al Treball) està pensat per a joves que, pels motius que sigui, no han acabat la secundària.

El programa de la Mancomunitat la Plana, l’Institut de Tona, l’associació Estella Montseny i amb la col·laboració del Departament d’Educació, s’adreça a joves d’entre 16 i 21 anys. Segons explica la coordinadora del programa, Mariona Bigas, el curs consta d’“assignatures comunes per adquirir coneixements bàsics i una part pràctica molt important a l’entorn natural, al bosc.

A partir de la primavera també faran pràctiques en empreses. Els joves han de justificar un mínim d’assistència i completar les assignatures.”

Després d’unes primeres setmanes a l’aula, dimecres arribava el primer contacte amb la natura. Sota la tutela de Quim Fité i Joan Marfil, els joves es dividien en dos grups. Uns feien tasques més manuals i d’altres, amb eines mecàniques. “El xerrac o la serra elèctrica els deixem per a més endavant”, explicava Fité.

Per tant, la joia més preuada, dimecres, era la desbrossadora. “De moment, em podria estar tres hores desbrossant. M’està agradant i no ho havia tocat mai”, explicava en Darek, un dels participants del curs. Lluny de la rutina de les classes, a un altre dels alumnes, en Rafa, l’atreia l’activitat a l’aire lliure.

M’agrada fer coses així, als boscos i la natura. M’agradaria acabar i tenir un ofici de forestal”, assegurava.
Aquest curs és el segon en què es fa aquesta formació. L’any passat van ser cinc els joves que van adquirir coneixements en l’àmbit forestal per contribuir a la “prevenció d’incendis i fer gestió de boscos, mantenir el bosc en condicions, que fa molta falta”, deia Fité.

De cara a fer valoracions de la consolidació del projecte, Mariona Bigas explica que la idea inicial és mantenir aquesta formació durant quatre anys. “El primer curs va anar molt bé. Gairebé tots els alumnes van obtenir el certificat.” D’entrada, doncs, els resultats són positius.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 180 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't