Tres ajuntaments del massís del Montseny (el Brull, Tagamanent i Montseny) i diversos pastors de l’entorn han creat l’associació Ramats Montseny. L’objectiu és donar eines per mantenir els ramats extensius en aquesta zona, consolidar l’associació com a interlocutor únic amb les administracions superiors i promoure, d’aquesta manera, la lluita contra el canvi climàtic. La idea és consolidar un projecte amb pocs actors i que a mesura que hi hagi resultats incorpori la resta de pastors, propietaris forestals i ajuntaments del massís del Montseny, tant d’Osona, com del Vallès Oriental i de la Selva.
“El sector primari ens està demanant ajuda des de fa temps. A la vegada, però, som pobles petits, tenim els recursos econòmics i humans que tenim, que són pocs, i hem cregut que podem unir esforços i posar a disposició del sector tots els recursos que tenim”, explicava dimecres, durant la presentació de l’associació, l’alcaldessa de Montseny, Núria Masnou. “A Montseny tenim un escorxador, a Tagamanent hi ha un obrador. Són serveis municipals que podem posar a disposició d’aquest sector, independentment d’on siguin els pastors”, afegia.
Els diferents ajuntaments implicats posen com a exemple d’èxit, i model a seguir, el de l’associació agroforestal Estella del Montseny, que ja compta amb una planta de pèl·let, a partir de la gestió dels boscos de l’entorn i contribuir a la prevenció d’incendis. Una tasca que també es pot fer amb les pastures.
“La idea és començar a poc a poc, amb la gent que hi estigui interessada, que tingui ganes de tirar endavant i ganes de treballar en equip per fer xarxa. Al final, ens importa tenir un interlocutor únic per començar a treballar diferents línies específiques”, segons l’alcalde del Brull, Pere Medina.
Una altra de les tasques que volen promoure és la divulgació de la seva activitat o crear consciència, per exemple, de portar els gossos lligats quan se circula per zones de pastura. “Hi ha dificultats i alhora ens hem d’adonar que la ramaderia extensiva és un benefici per a la biodiversitat i una riquesa a l’hora d’evitar incendis. És imprescindible que cuidem el sector”, segons la primera presidenta de Ramats Montseny, Laia Aguilà, que treballa amb un projecte per valoritzar la llana a Montseny.
A la presentació també hi havia l’alcalde de Tagamanent, Ignasi Martínez, a banda de pastors com Pius Montanyà, de Seva, que posava el focus en el mal moment que passa el sector per la falta d’aigua. “Quan hi ha herba tenim milers d’hectàrees per anar i no donem a l’abast. I ara no donem a l’abast perquè no hi ha menjar.”
{{ comment.text }}