L’empresa de ventiladors de Sant Quirze de Besora Sodeca ha tancat fa unes setmanes la compra de l’empresa Decflex, que ja era el seu principal distribuïdor a Portugal amb diverses seus a tot el país. Decflex factura al voltant de quatre milions d’euros anuals i a partir d’ara formarà part del grup i serà la filial a Portugal.
L’empresa, que no fabrica i només distribueix, s’ha especialitzat en complements i accessoris per a la instal·lació dels ventiladors i per tant “ens amplia el ventall de possibilitats a l’hora de subministrar més productes en un mateix projecte”, expliquen des de l’empresa. Decflex, a més, és una empresa comercial molt reconeguda al mercat portuguès. Té 25 treballadors, que es mantindran.
Aquesta operació –sumada a la que va fer l’any passat amb la compra de Pideca– suposa un increment en la facturació del que serà el grup, que es pot moure aquest any entre els 25 i els 40 milions d’euros, deixant enrere les facturacions dels últims cinc anys coincidint amb la crisi.
Aquesta és la tercera empresa que Sodeca compra des de l’any 2011, en ple període de crisi econòmica. Primer, l’any 2011 va comprar Sisteven, d’Alcalá de Henares, a Madrid, que fabrica ventiladors de poc valor afegit però que també tenen sortida entre els clients de Sodeca. La segona va ser Pideca, de Torelló, que es dedica a la planxisteria industrial, la deformació metàl·lica i la caldereria. Totes dues eren també proveïdors. Sodeca té també una filial a Xile, amb fàbrica, i una sucursal a Cuba.
Sodeca, fundada l’any 1983 per tres socis a Manlleu, on es van situar en un principi, va celebrar l’any passat 30 anys. Ja aleshores i amb l’esforç dels darrers anys havia arribat al 50% d’exportació. Una xifra que sens dubte augmentarà aquest any amb l’adquisició a Portugal. Així, l’empresa, a més de tenir dues filials fora, una sucursal i diversos distribuïdors, envia els seus productes a grans projectes arquitectònics de diversos països del Mitjà Orient, de Rússia, el nord de l’Àfrica o Sud-amèrica. L’objectiu cada cop més són els països de fora la Unió Europea.
El director general de l’empresa, Josep Font, explica que el sobreesforç en diversificació i I+D que s’ha fet sembla que dóna resultat “i dia rere dia els mercats van millorant. Estem fent projectes arreu del món que ens estan aportant un prestigi molt important”.
{{ comment.text }}