EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un any sense quotes lleteres comporta “malvendre la llet”

A Osona encara no desapareixen explotacions, però les que no tenen continuïtat pleguen

El 9 Nou
10/05/2016

Totes les organitzacions ramaderes reclamen a l’administració un canvi en la relació entre els productors i els compradors de llet. Un any després que desapareguessin les quotes lleteres que regulaven “sense necessitat de contracte” els preus i la recollida de la llet per part de les indústries a les explotacions, els ramaders veuen com el preu ha baixat, en alguns casos fins a la meitat, i com les indústries no es comprometen a recollir tota la llet que produeixen. De llet a Europa en sobra i sense les quotes hi ha països com Irlanda que s’han posat a produir a l’engròs tenint “millors condicions climatològiques i menys despesa pel menjar de les vaques que en altres llocs com a Osona”, segons explica Agustí Prat, fins fa poc president de la Fefric i ramader amb explotació a Manlleu.
En aquest moment, en què el ramader pot fer i per tant vendre la llet que produeix, “les empreses són les que marquen els preus i el moment”, explica Jordi Juanola, president de l’Associació de Frisona d’Osona i responsable d’una explotació a Rupit. Els ramaders s’estan trobant que no han pogut ni amortitzar la quota que havien comprat els últims anys perquè “ara no existeix” i alhora el preu que se’ls paga per litre de llet és d’una mitjana de 30 cèntims i de “14 o 15 cèntims per la que ja no volen o no necessiten”, expliquen els ramaders. 20 anys enrere es comprava a 74 pessetes (el que serien ara 0,42 cèntims). Tant Prat com Juanola formen part de l’associació Vaquers d’Osona i per ara venen la llet a diferents empreses de comercialització, però Juanola explica que al Vallès Oriental “hi ha quatre o cinc granges a les quals Danone ja els ha dit que el mes que ve no els recollirà la llet”. I és que “els contractes tenen data de caducitat, es fan per tres mesos, no hi ha el preu que pagaran”, diu Prat, que afegeix que aquesta situació comportarà “que desapareguin les explotacions petites i mitjanes”. De fet, com ha passat històricament, sí que hi ha alguna explotació a Osona que plega perquè no té continuïtat generacional i tampoc manera de recuperar la quota.
Actualment no hi ha un cens oficial d’explotacions de vaques de llet a Osona, una comarca que l’any 2007 liderava el nombre d’aquestes a Catalunya. N’hi havia, però, 46 que l’any 2015 van participar al control lleter. La majoria tenen una mitjana del voltant de 200 vaques i la que en té més són 800. Al Ripollès queden únicament tres o quatre explotacions. A Catalunya n’hi ha 573, amb dades de desembre del 2015, però algunes estan creixent en nombre d’animals i per tant en litres de llet. De fet, s’estan construint granges amb 1.500 i 2.000 vaques i en algun lloc a l’Estat espanyol hi ha granges de 3.000 animals. A Europa, en un any la producció de llet ha augmentat un 2,2% i hi ha excedent

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't