Catorze ramaders d’Osona que portaven purins a les plantes de l’Esquirol i les Masies de Voltregà han de reduir, com a mínim temporalment, la cabana porcina perquè no han modificat el pla de gestió un cop tancades les instal·lacions de tractament. Aquestes són les dades que la delegada d’Agricultura a la Catalunya Central, Neus Ferreté, ha facilitat al coordinador territorial d’Unió de Pagesos, Carles Mencos, en la reunió que van fer ahir a Vic.
Hi ha un altre grup d’explotacions, d’entre deu i quinze segons xifren des d’Unió de Pagesos, que havien sol·licitat pròrrogues per introduir millores en la gestió de les dejeccions, però que el departament no té constància que s’hagin aplicat. Si fos així, també es veurien obligades a reduir el nombre d’animals.
El sindicat agrari considera que l’administració està sent massa lenta i que dedica pocs mitjans a avaluar els plans de gestió. En la trobada d’ahir a Vic, la delegada territorial es va comprometre a fer especial atenció a tots els casos en què hi hagi discrepàncies entre els tràmits fets pels ramaders, i la resolució de la Generalitat.
De la trobada també en va sortir sortit l’acord que es prioritzin les inspeccions dirigides a les granges on ja s’hagin detectat incompliments de les normatives mediambientals i de benestar animal. En aquest sentit, Carles Mencos feia una dura condemna de la sentència a l’industrial osonenc Josep Ramisa, que va acabar pagant només 1.800 euros de multa gràcies a un pacte amb la fiscalia després de reconèixer que havia abocat mig milió de litres de purins a Oristà.
El sindicat i els serveis territorials d’Agricultura s’han emplaçat a fer reunions periòdiques per estar al dia dels casos d’explotacions sense el pla de gestions validat, i de quines solucions es plantegen.
{{ comment.text }}