EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El 80% de les farmàcies han atès persones amb símptomes de Covid-19 que no havien pogut accedir als serveis de salut

El 23% no ha pogut dispensar amb regularitat elements d’higiene o protecció, com gel hidroalcohòlic, mascaretes o guants

El 9 Nou
26/05/2020

ACN – Més del 80% de les farmàcies catalanes han atès persones amb símptomes de la malaltia covid-19 que no havien pogut accedir als serveis de salut. Ho recull un estudi de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC). La petició de les autoritats sanitàries és que les persones amb símptomes n’informin a través del 061 o de l’app ‘Stop Covid19’ i que s’aïllin a casa si no han de ser traslladades a l’hospital. Per al president de la FEFAC, Antoni Torres, aquesta dada mostra que les farmàcies han complert el seu “paper” de resoldre “dubtes” i “pors” i destaca que les consultes telefòniques han augmentat molt. El 23% de les farmàcies no ha pogut dispensar amb regularitat productes com gel hidroalcohòlic, mascaretes o guants.

La FEFAC ha presentat aquest dimarts l”Emnquesta sobre l’afectació de la covid-19 a la farmàcia’, realitzada entre el 9 i 19 de maig a una mostra de 432 titulars de farmàcia, un 13,4% del total d’establiments a Catalunya (3.236 oficines de farmàcia). L’enquesta es va enviar als farmacèutics socis de l’associació i els que no ho eren i la van respondre de forma voluntària. 

Un 3,9% de les farmàcies enquestades ha aconsellat persones amb símptomes de covid-19 de forma diària; un 20,8%, sovint; un 13,4%, regularment i un 44,4%, de forma ocasional.

Sobre la disponibilitat de productes, el 74,8% de les farmàcies ha pogut dispensar amb regularitat gels i solucions hidroalcohòliques; el 54,9%, mascaretes quirúrgiques; el 50,2%, mascaretes FFP2. En el cas dels guats, un 35,9% i de les mascaretes higièniques, un 14,6%. El 23,1% afirma no haver pogut dispensar de forma regular cap d’aquests productes. 

El president de la FEFAC ha destacat que la setmana “més crítica” pel que fa al desproveïment de productes a les farmàcies va ser la següent a declarar-se l’estat d’alarma, ja que el mercat va quedar bloquejat amb la retenció dels estocs i es va produir una “eclosió absoluta de distribuïdors d’empreses comercials que proposaven els productes que faltaven amb una sèrie de condicions, com uns preus altíssims”. Torres ha assenyalat que aquests productes, a més, no tenien la traçabilitat habitual i la sensació d'”inseguretat” en les garanties de qualitat era “alta”. 

En aquests moments, s’ha estabilitzat el proveïment de tots els productes, excepte guants, ha indicat Torres, que ha afegit que el producte és el “menys necessari i recomanable” per a la població general. 

L’enquesta reflecteix que un 2,3% de les farmàcies han hagut de tancar temporalment a causa de la covid-19 i que en més d’un terç (36,3%), una persona ha estat de baixa ja sigui per la malaltia, aïllament preventiu o necessitats familiars. El 62,7% han creat torns de treball separats per assegurar la protecció dels equips i preservar el servei. 

Sobre les mesures de protecció, un 95,6% han utilitzat equips de protecció per als professionals, com mascaretes, guants o bates d’un sol ús; un 88,7% han disposat marques de separació al terra; un 82,9%, mampares i el 67,1%, gel hidroalcòhlic per als usuaris. Altres mesures han estat la dispensació per finestreta 17,8% o a la porta (16%), entre altres. 

El 91,2% de les farmàcies han mantingut els llocs de treball i molt poques han aplicat un ERTO (2,9%) o no han renovat contractes (5,9%). 

El 76,2% dels enquestats considera que la crisi de la covid-19 ha reforçat el paper de la farmàcia en el sistema sanitari i l’atenció a la salut de les persones. 

Campanya de les mascaretes 

Sobre la dispensació de les mascaretes, a través de la campanya de les farmàcies amb el Departament de la Salut -en què la primera és gratuïta i a partir de la segona, tenen un preu de 0,76 euros, un preu fixat-, Torres en fa un balanç global “satisfactori” perquè van poder entregar una mascareta homologada quirúrgica gratuïta a tothom qui l’ha demanada, tot i la caiguda del sistema informàtic quan va començar el repartiment.

Per al president de la FEFAC, Antoni Torres, aquesta dada mostra que les farmàcies han complert el seu “paper” de resoldre “dubtes” i “pors” i destaca que les consultes telefòniques han augmentat molt. El 23% de les farmàcies no ha pogut dispensar amb regularitat productes com gel hidroalcohòlic, mascaretes o guants. 

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 130 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't