EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El barri del Pedró de l’Esquirol disposa finalment de depuradora

Ha de resoldre els problemes històrics de sanejament de 160 habitatges i gairebé 400 veïns

El barri del Pedró de l’Esquirol acaba d’inaugurar una depuradora que ha de resoldre els problemes històrics de sanejament en aquesta zona del poble. Gràcies al nou equipament i a la xarxa de clavegueram, 160 habitatges deixaran de dependre de fosses sèptiques o d’abocar les aigües residuals directament al medi natural i a la riera, la qual cosa provocava pudors i insalubritat. La construcció de la depuradora ha costat 1,2 milions d’euros, finançats per l’Ajuntament i els veïns a parts iguals i amb una subvenció de 100.000 de la Diputació de Barcelona.

L’alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà (AUD-ERC), destacava durant la inauguració de dimecres el compromís de l’actual equip de govern, que el mandat passat es va marcar la prioritat de tirar endavant aquesta obra després que projectes anteriors haguessin quedat al calaix. L’orografia “no ha ajudat a desenvolupar els treballs mecànics” i és, de fet, la causa de molts dels problemes del Pedró, ja que el barri es va construir sobre pedra i des dels seus orígens, als anys seixanta, arrossega un dèficit de serveis bàsics que s’ha intentat anar redreçant en qüestió d’enllumenat públic, recollida d’escombraries o xarxa d’aigua potable.

En tot aquest procés ha sigut clau la pressió dels veïns, que fa tres dècades es van constituir com a associació amb el nom de Pla de l’Alzinar. Montse Vall, la fundadora, celebra ara la posada en marxa de la depuradora, però també recalca que fa falta conscienciar la ciutadania perquè aquesta infraestructura acabi sent realment útil: “Encara hi ha molta gent que tira tovalloletes o compreses al vàter. Una altra mala praxi és abocar l’oli per l’aigüera, ja que els fangs residuals que en resulten requereixen una feina extra de reciclatge”.

La nova depuradora dona servei a un total de 160 habitatges i 360 veïns. La seva construcció també ha comportat la de col·lectors i sis bombaments, així com obrir una franja de seguretat a tot el sector que repel·liria el foc en cas d’incendi. A la inauguració de dimecres hi van prendre part, a banda de les autoritats municipals, Rosa Vestit, delegada del govern de la Generalitat a la Catalunya Central; Àlex Rojas, director de l’Agència Catalana de l’Aigua a la demarcació de Girona; Joan Carles Rodríguez, president del Consell Comarca d’Osona, i Èric Sibina, conseller delegat del Cicle de l’Aigua.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't