El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha obtingut una Acció Marie Sklodowska-Curie en el marc del programa Horizon 2020 (H2020) de la Unió Europea per formar noves generacions d’investigadors i per desenvolupar el projecte Reflow, que desenvolupa tecnologies per gestionar els residus, principalment el fòsfor, generats per la indústria làctia.
El projecte té el suport de l’empresa-cooperativa La Fageda, d’Olot, que té vaques de llet i produeix després diversos productes làctics. Tot i que es parla molt del nitrat, el fòsfor és un component principal dels fertilitzants, però si no es gestiona bé també dona problemes mediambientals. Des del BETA es pretén, “amb diferents tecnologies”, com explica el director, Sergio Ponsá, “recuperar-lo i produir biofertilitzants de qualitat dels quals també avaluarem la qualitat orgànica”.
Aquest ajut l’ha rebut BETA com a membre d’un consorci internacional de deu membres tant de centres públics com privats, però el BETA és l’únic representant de l’Estat espanyol.
Aquest projecte tindrà una durada de quatre anys i s’encetarà formalment al gener amb un kick-off meeting a Barcelona. El pressupost total del projecte Reflow és de 3.469.774 euros, dels quals el BETA de la UVic en rep 501.809 euros.
{{ comment.text }}