Entendre que l’ascens social “és també l’ascens cultural” i que l’aprenentatge de la llengua del país forma part d’aquest procés ha estat una idea constant al llarg dels 30 anys d’existència del Centre de Normalització Lingüística d’Osona (CNLO), que amb motiu d’aquest aniversari rebia dijous un homenatge a l’Ajuntament de Vic. L’acte inaugural de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC era el marc d’aquest reconeixement, que es va concretar en la persona de la seva directora, Dolors Solà.
Una dada il·lustra el canvi viscut pel CNLO al llarg d’aquest temps, i el seu paper: dels 1.896 alumnes que fan algun dels 99 cursos actuals, un 88% són no catalanoparlants, quan trenta anys enrere “era al revés”. De ser un lloc on anaven els que ja sabien la llengua oral però no dominaven l’escrita, a atendre persones que en els darrers anys han arribat de tot el món a Osona. L’objectiu inicial de “fomentar el coneixement i afavorir l’ús” del català s’emmarca dins d’un altre objectiu, que Solà descriu com “una passió”, i que és “la cohesió social”. Mariona Casas, professora de la UVic-UCC, que havia llegit l’encomi de la institució homenatjada, recordava que amb la primera onada migratòria, ja a finals dels anys 90, el CNLO va tenir clar que la seva feina era “estendre el català a la població nouvinguda” com a part “de la tríada llengua-cultura-societat”, indissociable. Així van néixer projectes com el de Voluntaris per la Llengua, que acabaria generant fins i tot una coral i un grup de teatre, el concurs de la Gimcana de les Llengües o els cartells d’A l’Abril cada Paraula Val per Mil, alguns dels quals continuen. Casas afirmava que Dolors Solà “ha anat obrint pas per convertir un corriol en un sender de llarg recorregut”, pel qual han transitat 45.000 alumnes i que ha estat referent per a altres centres de normalització. La feina continua: la mateixa Dolors Solà recordava que aquest dimecres es va acabar a Manlleu un projecte de foment de la lectura, en què 50 persones “han llegit per primera vegada en català, i en públic”.
A l’inici de l’acte, el vicerector Joan Masnou, també director de la Universitat d’Estiu, s’acomiadava d’aquesta tasca després de 13 anys d’estar-hi al capdavant i adaptar-la a l’evolució, “atents al que la societat reclama de nosaltres”.
L’Ali i en Chagari
L’Ali, un exalumne, no podia ser a l’acte perquè era el primer dia de feina després de les vacances, i ha escrit a Dolors Solà encarregant-li “que felicités l’alcaldessa”. En Chagari, que va viure a Osona i ara és a Barcelona, s’ha posat en contacte amb ella per demanar “si podia venir”. Dolors Solà posava aquests dos exemples dels vincles familiars que crea el CNLO. “El que dona vida a les xifres són les persones”, deia Mariona Casas.
{{ comment.text }}