L’any 2015 l’Escorxador del Moianès, de caire privat, va decidir que només mataria porcí per exigències del mercat i l’exportació. Aquest fet va deixar sense lloc als ramaders de la comarca que tenen vedells, xais, cabres o ovelles, que van haver de buscar un espai fora per poder mantenir l’activitat. Aviat, però, tots aquests productors podran tornar a disposar d’un escorxador al Moianès, un equipament modular de baixa capacitat per al seu sector que s’ubicarà en una parcel·la d’uns 600 metres quadrats que ha cedit l’Ajuntament de Moià, just davant de l’Escorxador del Moianès.
El president del Consorci del Moianès i alcalde de Collsuspina, Oriol Batlló, explica que “tenim la necessitat imperiosa de donar el servei als nostres ramaders”, per la qual cosa van buscar finançament mitjançant un projecte europeu que han canalitzat a través de la Diputació de Barcelona. Es tractarà d’un equipament modular, és a dir, que es construirà a partir de mòduls prefabricats i que per tant “no serà una obra llarga”. Amb tot, explica Batlló, el procés s’ha encallat, ja que ja s’han fet dues licitacions que han quedat desertes per diversos motius tècnics i els propers dies se’n farà una tercera. “Ara no creiem que torni a passar”, assegura.
Malgrat que segons el president de l’ens no era necessari i els dos processos podien anar en paral·lel, des del Consorci estan treballant en la creació del servei. Es tracta d’un servei que “no és propi del Consell Comarcal del Moianès ni del Consorci”, per la qual cosa “cal justificar per què el creem i s’ha de demostrar que no suposarà costos afegits per a l’ens”, segons Batlló. Així, s’han hagut d’elaborar uns informes tècnics per justificar que es fa davant d’una necessitat i uns altres d’econòmics per “demostrar que no posarà en risc l’economia del Consell, que no serà deficitari”. Aquesta setmana s’han de validar els informes des de la junta general del Consorci per tirar endavant aquest pas i si els vots són favorables es crearà el servei. En la mateixa sessió es preveu també aprovar les bases per licitar el projecte de nou.
Batlló explica que el nou equipament tindrà un cost de prop de 300.000 euros. El pressupost inicial que preveu el Consorci és de 181.400, que corresponen als mòduls on es matarà boví, oví i cabrum. Llavors l’Agrupació ARCA és qui s’encarregarà de la cambra frigorífica, que valdrà uns 90.000 euros. Si no hi ha cap més entrebanc en el camí d’un projecte que fa anys que s’està gestant, “ha d’estar construït abans de final d’any”. De forma paral·lela també s’està treballant en el model de gestió, per al qual s’ha tingut en compte l’opinió dels ramaders interessats. Un cop s’hagi fet el concurs d’aquesta part el nou equipament podrà entrar en funcionament.
Som Pastura es va crear fa dos anys per reclamar l’escorxador
El gener del 2020 els productors de carn d’oví i boví del Moianès es van agrupar en Som Pastura Associació de Ramaders i Ramaderes del Moianès per impulsar un escorxador de baixa capacitat per al seu sector. Des que el 2015 l’Escorxador del Moianès va decidir només matar porcí, els ramaders amb vedells, xais, cabres o ovelles van haver de buscar un altre lloc fora de la comarca. A l’hora de tirar endavant el nou escorxador de baixa capacitat, el Consorci del Moianès ha tingut en compte l’opinió dels membres de l’entitat però a títol individual, apunta Oriol Batlló.Moià
Guillem Rico