“És una satisfacció enorme.” Amb aquestes paraules definia el president de Sant Tomàs, Joan Casany, la notícia que van rebre aquest divendres per part de la Conselleria de Drets Socials: la Generalitat destinarà 3,1 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation per rehabilitar la residència del Centre Riudeperes. L’anunci el va fer la mateixa consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera, durant la visita que va fer a les instal·lacions que Sant Tomàs té a Calldetenes. Aquesta inversió a Osona representa un 40% del total que es destinarà a la Catalunya Central –uns 7,6 milions d’euros–, i tal com va destacar la consellera té com a objectiu “adaptar a les necessitats actuals” un equipament que es va dissenyar el 1996, es va posar en funcionament el 1998 i després de 24 anys de servei s’hi han de fer canvis.
Això, tal com va desgranar la consellera i van ratificar des del Centre Riudeperes persones con la directora de la residència, Beth Puigdesens, passa principalment per crear “espais més grans i unitats de convivència més reduïdes”. A la pràctica, una de les conseqüències que ha de comportar la rehabilitació és eliminar les habitacions múltiples –amb tres o quatre residents– “i que en la seva majoria siguin individuals”. Puigdesens també va incidir en la importància de disposar de més sales comunes per fer activitats. El nou model de residència que es preveu aplicar en la reforma del Centre Riudeperes també incorporarà tots els aprenentatges que ha comportat la pandèmia de la covid-19, posant més èmfasi en la sectorització i possibilitat d’aïllar espais.
Pel que fa al calendari de les obres, l’objectiu és que en els propers mesos es liciti la redacció del projecte, es pugui validar de cara a principis del 2023 i l’execució comenci el 2024. La consellera Cervera va puntualitzar que les obres “hauran d’estar acabades abans del desembre del 2025”. Tot i la reforma d’espais –que revertiran en una millor atenció a les persones i unes millors condicions per als professionals–, no està previst que s’ampliïn les 56 places d’acolliment residencial –tot el dia– i les 12 de servei d’acolliment diürn.
El Consell Comarcal d’Osona –a través del seu president, Joan Carles Rodríguez– així com l’alcalde de Calldetenes, Marc Verdaguer, van expressar la seva satisfacció per una inversió llargament reivindicada i treballada”, i van posar en valor la tasca de Sant Tomàs “en l’àmbit de l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual de tot Osona”.
Més enllà de l’anunci de la inversió directa de 3,1 milions d’euros procedents de fons europeus per rehabilitar la residència del Centre Riudeperes, la consellera de Drets Socials va recordar que els Next Generation també han permès crear una convocatòria pública “on les entitats socials poden presentar altres projectes per rebre finançament”. Des de Sant Tomàs, el president, Joan Casany, va confirmar que n’hi han presentat, “amb l’objectiu de cobrir les necessitats de la comarca i poder oferir un servei més acurat a les persones i les famílies”.
En un altre àmbit, el del pressupost ordinari de la conselleria, Sant Tomàs també està molt pendent de la convocatòria de 800 places públiques destinades a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual. En aquesta àrea hi pot haver el desllorigador per posar en funcionament la llar residencial que tenen construïda però no habitada des de fa més d’un any al mateix Centre Riudeperes.
La visita a terres osonenques de la consellera de Drets Socials va començar a primera hora del matí inaugurant la 23a edició de l’escola d’estiu del voluntariat que es va fer a Vic.
{{ comment.text }}