QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

La plataforma PRIMA és pel Govern “un projecte de país” per a la descarbonització

Les obres començaran a la tardor i el centre, pioner en energies renovables, funcionarà el 2027

Tres anys després d’iniciar el procés, la Generalitat ha presentat aquest divendres el projecte constructiu de la plataforma PRIMA a Gurb.

Aquest centre pioner d’experimentació i demostració en entorns reals d’energies renovables serà una instal·lació de 3.685 m2 d’espai interior i 5.000 m2 més d’espai exterior urbanitzat, que serà autosuficient des del punt de vista energètic, tant pel que fa a demanda elèctrica com tèrmica, i també serà sostenible constructivament, ja que utilitzarà materials de baixa petjada de carboni.

Les obres començaran després de l’estiu, duraran 14 mesos i s’espera que l’infraestructura estigui a ple rendiment durant el primer trimestre del 2027.

“Aquest és un projecte de país que cristal·litza innovació, transferència tecnològica i projectes concrets, i també una manera de fer bé les coses, en un àmbit, la transició energètica, que és estratègic per al Govern”, va destacar durant l’acte la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque.

La infraestructura tindrà un cost de 12,8 milions d’euros, que es finançaran amb fons europeus FEDER, i s’ubicarà en un solar del polígon la Ronda de Gurb, a tocar del creuament entre la C-17 i la C-25. L’ha cedit l’Ajuntament i ja hi han començat els moviments de terres per preparar-lo per a la construcció.

“Avui és un dia d’aquells que feia temps que esperàvem. Que un municipi com Gurb i una comarca com Osona puguin tenir un centre com aquest és un privilegi i segurament acabarà d’afavorir el sector econòmic comarcal”, afirmava l’alcalde de Gurb, Josep Casassas.

Justament la titular de Transició Ecològica afegia que la plataforma PRIMA “contribuirà a transformar un gran repte, com és la transició energètica, en una oportunitat de negoci i de creixement per a les empreses, especialment les pimes”.

Simulació de com serà la plataforma, molt a tocar del creuament entre la C-17 i la C-25

La infraestructura estarà integrada per sis plantes pilot dedicades a diferents àmbits relacionats amb la descarbonització, l’electrificació i l’eficiència energètica. Una d’elles es dedicarà als sistemes d’hidrogen, per tal d’avançar en nous vectors energètics que contribueixen a l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils.

Una altra se centrarà en la mobilitat sostenible, ja siguin vehicles elèctrics o combustibles alternatius. Una tercera es dedicarà a la bioenergia i la valorització energètica de residus orgànics de la ramaderia i la indústria agroalimentària a l’hora de generar biogàs i biometà. També es dedicarà una planta als edificis sostenibles i la rehabilitació energètica.

Una altra tractarà la digitalització de xarxes de distribució i la integració de renovables per fer més resilient la xarxa i adaptar-la a les noves situacions de generació i demanda mentre que l’última s’orientarà a l’emmagatzematge d’energia.

L’equipament tindrà una orientació dual, ja que per un costat facilitarà la investigació aplicada i el desenvolupament tecnològic i, per l’altra, prestarà serveis orientats a les empreses ja que en sortiran noves solucions i productes en la fase prèvia a la seva introducció al mercat.

“És un projecte que considerem essencial pel futur energètic i industrial de Catalunya. La plataforma ha de desenvolupar eines pràctiques per realment dur a terme l’electrificació i descarbonització dels diferents sectors de la nostra economia”, apuntava el director de l’Institut de Recerca de Catalunya (IREC), Joan Ramon Morante.

Aquest ens és qui impulsa la plataforma, que compta des el seu inici amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal d’Osona, els Ajuntaments de Vic i Gurb i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i que forma part de l’estratègia del Govern per assolir, l’any 2050, un model energètic neutre climàticament i basat en les energies renovables.

LA PREGUNTA

Està a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat?

En aquesta enquesta han votat 293 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't