El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha començat el procés de renovació tecnològica i modernització del servei de laboratori. La millora afectarà “un 80% dels aparells que s’utilitzen a l’hora de fer analítiques”, segons apunta el cap de serveis de laboratori, Víctor Farré, i tindrà com a principal objectiu “millorar el temps de resposta i d’obtenció de resultats de les anàlisis”. La major automatització del procés permetrà, d’una banda, “minimitzar els errors analítics” i, de l’altra, eliminar tasques humanes que no aporten cap valor al procediment, “com pot ser tapar i destapar tubs de mostres, o intercanviar tubs d’una màquina a una altra. Tot això es farà de manera automàtica”, explica Farré.
Més enllà de les millores genèriques en el procediment, la renovació també permetrà avançar en àrees específiques. En la bioquímica i immunoquímica s’incorporarà una gran màquina que a través d’un treball en cadena automatitza els processos preanalític, analític i postanalític, per tant des de la recepció de les mostres, passant per l’anàlisi i acabant per l’emmagatzematge dels tubs. La capacitat d’anàlisi d’aquesta màquina serà de fins a 4.800 determinacions per hora, i podrà emmagatzemar de forma refrigerada fins a 13.000 mostres.
En l’àrea de la microbiologia, “introduïm una tecnologia que fins ara no teníem”, com és la MALDI TOFF MS, un mètode que permet “una identificació molt més ràpida dels microorganismes i dels bacteris”, diu Farré. Això, a efectes de beneficis pels pacients, “ens permet avançar molt en el diagnòstic i aplicació d’un tractament”, comenta el cap de serveis de laboratori del CHV. Per exemple, si hi ha una infecció pulmonar, amb aquesta nova tecnologia “potser guanyem 24 hores amb el diagnòstic i, per tant, ens permet saber què passa i començar a tractar molt abans”.
També es renovaran aparells vinculats a l’hematologia –àrea vinculada a l’anàlisi de la sang–, i més enllà d’incorporar analitzadors més moderns i ràpids, “que són més eficients”, es disposarà d’un microscopi digital d’imatges citològiques, que ajudarà els tècnics de laboratori “a fer una millor identificació i anàlisi de les cèl·lules de la sang”, explica Farré. Des del març, al laboratori ja hi ha en funcionament nou aparells per analitzar de manera més fiable i amb més capacitat mostres d’orina. Els diversos paquets de maquinària i material del laboratori que es renovaran i s’utilitzaran al CHV seran adquirits a través de contractes de lloguer amb un import anual fixat.
En paral·lel a la renovació dels instruments i aparells del laboratori, també s’avança en la construcció del nou edifici que ha d’acollir aquest servei, i que s’ubicarà just a sobre de l’equipament actual d’Osona Salut Mental. Les obres tenen un cost de 5 milions d’euros, i està previst que puguin entrar en funcionament el segon trimestre del 2023. “Ens permetrà guanyar funcionalitat interna”, remarca Farré, tot recordant que l’actual laboratori té més de trenta anys d’història, i els espais “potser no s’adeqüen a les necessitats que tenim”, ja que en comptes de sales “diàfanes i amb llum” l’actual laboratori “està molt compartimentat”.
{{ comment.text }}