Cada mes de gener des de l’any 1989 es porta a terme el cens d’ocells aquàtics hivernants a la conca de l’Alt Ter. Es tracta d’una activitat de voluntariat amb el propòsit de comptabilitzar tots els ocells que es puguin identificar a la vora del riu així com altres animals. Fa quinze dies es va realitzar la jornada d’enguany, que ha coincidit amb la publicació dels resultats de l’any anterior. En la sortida del 2024 es van registrar 7.700 individus de 72 espècies i van destacar els exemplars comptabilitzats de corb marí gros, bernat pescaire, martinet blanc i blauet.
El cens està coordinat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic-UCC i l’Àrea Ambiental del Museu del Ter, i té la col·laboració d’observadors del Grup d’Estudi i Defensa de la Natura del Ripollès, el Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona i el Grup de Naturalistes d’Osona, que es reparteixen entre el Ripollès, Osona i un tram de la Selva, fins a l’embassament del Pasteral. En l’observació del 2024 van detectar un fort descens poblacional d’ànec collverd i des del CERM “no es descarta que pugui ser a causa d’algun brot important de botulisme junt amb l’impacte directe de la manca d’aigua a causa de la sequera acumulada des del 2022”, explica el director, Marc Ordeix. Com a aspecte positiu, al llarg dels anys s’ha constatat una tendència a l’alça de la presència de la merla d’aigua, un bon indicador de la qualitat de l’aigua. Un altre ocell sovint associat a una bona qualitat de l’ecosistema fluvial és el blauet, del qual el 2024 se’n van comptar 23 individus, xifra molt semblant a la del 2023 (24) i un dels valors més elevats de la sèrie de dades de la qual es disposa.
A banda d’aquesta informació de l’any passat, el CERM ha avançat també que en la sortida d’aquest any es van observar molts cabussets, corbs marins grossos, martinets blancs, xivitones, xivites i mosquiters comuns. Entre les curiositats, van destacar dos becadells sords, una espècie escassa, i un martinet de nit jove, una espècie estival de la qual, a vegades, en queda algun individu. També es va veure per segon any consecutiu una llúdriga nedant sota del pont Nou de Roda de Ter, fet que mostra que cada vegada són més comunes.
{{ comment.text }}