EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El pantà de Sau comença a refer-se

Aquest dijous el pantà fregava el 20% de la seva capacitat

El campanar de Sant Romà de Sau és un bon indicador de la reserva d’aigua existent a l’embassament. Aquests dies, amb les últimes pluges registrades, es pot veure com el nivell del pantà s’ha anat acostant a aquesta marca de la situació de la sequera. I no només això, també s’hi pot observar com la verdor de l’entorn ha anat guanyant pes al marró desèrtic dels primers mesos de l’any.

Més enllà de la sequera que fa uns tres anys que arrossega Catalunya –des de finals del 2020 que s’ha constatat un règim de pluges per sota la mitjana–, una de les causes d’aquesta buidor es deu al transvasament de l’aigua del pantà de Sau cap al de Susqueda.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va prendre aquesta decisió a principis de març per assegurar la qualitat de l’aigua de Susqueda, que abasteix la major part de la població de les comarques gironines i l’àrea metropolitana de Barcelona. Durant unes setmanes, es va alliberar entre 0,5 i 1 hm3/dia.

Durant aquest procés de buidatge, l’ACA també va posar en marxa un operatiu per reduir la densitat de peixos de l’embassament. Amb la baixada del nivell del pantà es produeix el fenomen d’estratificació, és a dir, la làmina de l’aigua és tan escassa que es barreja amb els llots del fons del pantà. Això provoca que aquesta capa es quedi sense oxigen i que els peixos acabin morint ofegats.

Durant l’operatiu de l’ACA es van retirar 2,6 tones de peixos, la gran majoria d’espècies invasores. Dels 4.000 exemplars extrets, que es van acabar sacrificant, hi havia silurs, rutils, carpins, alburs o sandres.
Les maniobres per desembassar cap a Susqueda es van allargar fins a la primera quinzena d’abril. De fet, aleshores el pantà va arribar al 6,5% de la seva capacitat (10 hm3 de volum), a tocar del mínim històric del 5,77% registrat l’abril de 1990.

Actualment, que es transvasa al voltant d’1 m3/s, els nivells al pantà de Sau s’han incrementat considerablement, sobretot per les pluges de dimarts. I així ho constaten les dades de l’ACA. Dijous, l’embassament fregava el 20% de la seva capacitat, cosa que significa que des que va acabar el transvasament fins ara s’ha triplicat el volum. Concretament, s’ha passat dels 10 hm3 als 33.

De fet, tal com informa l’ACA, Sau ha estat un dels embassaments que ha rebut més aportacions d’aigua. Però tot i que aquestes últimes pluges han ajudat “no han estat suficients”, subratllen des de l’Agència. “Caldrien episodis de pluges més extenses, continuades i de diversos dies. Per tant, cal que seguim fent un consum responsable”, conclouen.

De fet, tant Osona com el Ripollès continuen amb restriccions d’alguns usos de l’aigua per la situació d’excepcionalitat que es va activar a principis de maig.

I una mostra de tot això, que no estem tan bé, continua sent el campanar de Sant Romà de Sau. Ara fa un any es trobava al 60% de la seva capacitat, amb 97 hm3 de volum d’aigua, i en fa cinc n’hi havia uns 132. Llavors, també es podia arribar a tocar el campanar, però amb caiac.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 222 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't