Aquest diumenge, com cada 13 d’octubre, Espinavell celebrava la popular Tria de Mulats. El petit nucli urbà del terme municipal de Molló va multiplicar per cent la seva població; dels quaranta habitants diaris a més de 4.000 espectadors. “Jo crec que l’èxit d’aquesta fira és que conserva l’autenticitat. Els ramaders baixen els cavalls directament de la muntanya per vendre els pollins, com s’ha fet sempre”, argumenta Josep Coma, alcalde de Molló. La tradició marca que a la tarda les eugues enfilin de nou camí cap als cims sense els mulats. Durant les estacions més fredes estaran prop de les valls i tornaran a tenir pollins. L’estiu el passaran a la muntanya del Rojà, al Conflent, on Molló encara conserva els drets de pastura reconeguts pel Tractat dels Pirineus.
La fira dels mulats d’Espinavell es remunta a centenars d’anys enrere, quan l’únic objectiu era la compra i venda de bestiar. “En aquests moments estem intentant documentar els orígens de la fira per obtenir algun reconeixement del govern de Catalunya. Sembla que com a mínim té set-cents anys d’història”, explica l’alcalde.
En l’actualitat, els ramaders hi segueixen acudint per fer negoci, tot i que recalquen que cada vegada és més difícil. “El sector equí és el més castigat de tots el ramaders perquè és el que rep menys subvencions. De negoci se’n fa poc. Reclamem cobrar com ho fan amb les vaques; un tant per hectàrea que pasturen per netejar la muntanya”, explica Joan Moret, del mas de l’Illa de Llanars. “Ja hi ha gent que diu que el preu del pollí tornarà a baixar. Nosaltres mirem de mantenir-lo en els 600 euros, com els últims quatre anys”, diu Moret.
Enguany, la fira va comptar amb uns 450 caps de bestiar de 16 explotacions ramaderes de Molló, Llanars i Camprodon. Els premis per als millor exemplars se’ls van endur: mas la Coromina, per la parella; mas de l’Illa, per l’euga; mas la Moixa, pel semental; mas Pastoret, pel pollí, i can Freixa, per l’escamot. La pròxima data marcada al calendari del sector és el 27 d’octubre, quan se celebra el concurs morfològic del cavall pirinenc català.
El preu del pollí es manté a la Tria de Mulats d’Espinavell
El sector equí és un dels més castigats perquè rep poques subvencions
Notícies relacionades
{{ comment.text }}