EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El programa Reempresa salva 24 empreses el 2020 tot i la Covid-19

Les oficines d’Osona, el Ripollès i el Moianès destaquen que l’esperit emprenedor continua a l’alça


10/03/2021
Moià

Tot i la crisi econòmica i l’increment de l’atur que ha portat la Covid-19, l’esperit emprenedor a les comarques d’Osona, el Ripollès i el Moianès continua a l’alça. Aprofitant el confinament com a catalitzador per refinar els projectes, una de les iniciatives que ha mantingut l’empenta ha estat Reempresa, que només el 2020 va evitar el tancament de més d’una vintena de negocis. Aquest 2021, la inèrcia continua igual, o fins i tot va a més.

La pandèmia de la Covid-19 ha fet molt mal al món empresarial, i sobretot ha deixat molt tocat el sector de les petites i mitjanes empreses, però tot i la gran quantitat d’inconvenients l’esperit emprenedor no es rendeix i continua sumant dades que, fins i tot, donen esperança. Així ho demostren les dades que van recollir durant el 2020 les oficines de Reempresa de les comarques d’Osona, el Ripollès i el Moianès, on es van salvar un total de 24 negocis gràcies a aquest projecte.

“Amb la situació en la qual ens hem trobat, personalment pensava que hi hauria una davallada important de casos d’èxit, però, tot i que és cert que han baixat en certa manera, a Osona s’han reemprès 14 negocis”, explica Meritxell Carbonell, tècnica d’Emprenedoria de Creacció. “Al Ripollès pràcticament s’han equiparat els traspassos entre la gent que ha tancat el negoci i la gent de fora que ha vingut aquí a invertir, ja que estem veient que el confinament ha deixat patent que el Ripollès està de moda per la seva qualitat de vida. Molta gent ve a invertir i a emprendre petits negocis”, afirma Lourdes Martínez, tècnica de l’Àrea d’Empresa i Emprenedoria de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès. “Al Moianès van caure un 50% els casos d’èxit el 2020, ja que vam passar de 10 el 2019 a 5 l’any passat. Però tots ells es van acumular a l’últim trimestre, i només en els dos mesos que portem aquest any ja n’hem sumat quatre més, pràcticament els mateixos que el 2020”, explica Montse Suari, tècnica d’Empresa i Emprenedoria del Consorci del Moianès.

En un any normal, una davallada com la viscuda, encara que sigui mínima, seria sinònim de males notícies, però en totes les oficines, les xifres registrades deixen fins i tot bon gust de boca. “Creiem que les dades del 2020, i sobretot el repunt que estem vivint aquest 2021, són bones notícies, ja que fa pensar que la gent té ganes de moure’s i augura un bon any”, afirma Suari, que també recalca que “l’any passat també es van crear més empreses que el 2019, ja que el teixit empresarial de la comarca ha aguantat bé gràcies a la força de la indústria agroalimentària”. En el cas de la comarca d’Osona, les dades globals també han estat pitjors, però en un context com l’actual les sensacions són bones. “En volum de consultes pràcticament vam registrar les mateixes, o fins i tot més, el 2020 que el 2019, però a moltes persones els falta fer el pas i materialitzar el projecte”, afirma Carbonell, “el que notem és que la gent encara té empenta i té ganes d’emprendre, i un projecte com el de Reempresa és el primer pas ideal per aquests casos. Moltes persones han aprofitat el confinament per pensar-s’ho bé i fer el pas”, diu. El Ripollès no n’ha estat una excepció, ja que va passar de cinc negocis salvats el 2019 a només dos el 2020, però l’optimisme pesa més que el pessimisme. “Jo m’esperava que la reacció de la gent fos bona, ja que les persones s’adapten i segueixen endavant”, afirma Martínez, “i cada vegada es veu més clar que els joves tenen ganes d’apostar per projectes centrats en la sostenibilitat o en les noves tecnologies, i això és molt bo per la comarca i per tota l’economia en general”, diu la tècnica de Ripollès Desenvolupament.

Pel que fa a les tipologies de negocis cedits i reempresos, queda patent en les tres comarques que la restauració i l’hostaleria han estat els sectors més castigats. “Aquest any passat, els dos negocis cedits han estat de restauració, però els agafa gent de la ciutat que ve a viure la natura del Ripollès”, afirma Martínez. “El 85% dels negocis que es traspassen surten d’aquest sector i dels queviures, ja que la gent ha notat que són comerços essencials i ho veuen com un bon negoci on apostar ara”, conclou Suari.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 403 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't