Les pluges de les últimes hores -no torrencials, però sí de roina continuada- estan incrementant considerablement el cabal dels rius. El Ter és dels que més ho està notant.
Segons els punts de mesurament de l’Agència Catalana de l’Aigua, al seu pas per Sant Joan de les Abadesses ha passat dels 2,5 metres cúbics per segon de fa dos dies als actuals 35.
L’augment de cabal és també evident a Ripoll, Torelló, Manlleu… I molt més lleugerament al pantà de Sau, que a hores d’ara voreja el 8% de la seva capacitat. Fa un any estava a l’1,21%.

A altres punts de la conca del Ter, com al Llobregat, al Fluvià o a la Muga, també hi ha pujat el nivell, motiu pel qual es demana prudència i no creuar guals inundables ni acostar-se a lleres.
El telèfon d’emergències 112 havia rebut fins a les 3 de la tarda 148 trucades relacionades amb les pluges, principalment de les comarques del Vallès Oriental (51), el Barcelonès (25) i el Vallès Occidental (13). Tot i això, també n’hi ha hagut 10 des d’Osona.
Els Bombers han hagut d’intervenir arreu de Catalunya per retirar arbres caiguts i treballar en inundacions i esllavissades. A hores d’ara no s’hauria produït cap servei d’especial gravetat.
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, durant la matinada d’aquest diumenge es podrien superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts a tot el territori català. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i de fortes ratxes de vent.
Protecció Civil, que manté en alerta el pla INUNCAT, demana molta prudència en les activitats a l’aire lliure i en els desplaçaments, sobretot a les zones de muntanya i a les pistes d’esquí. En cotes altes del Ripollès es pot produir el fenomen del torb, quan el vent aixeca la neu i dificulta la visibilitat.




Aiguabarreig Aiguabarreig entre el Rigat i el Freser a Ribes de Freser | Joel Bares
La Font Vella de Molló baixa ben carregada després de la llevantada d’aquest mes de març! pic.twitter.com/WFxsVDsxwS
— Ajuntament Molló (@AjuntamentMollo) March 9, 2025
{{ comment.text }}