La Cimera de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP26) celebrada a Glasgow es va tancar fa poques setmanes amb una crida dels països a tenir una major ambició per a la reducció de les emissions. Tot i que no es van establir nous objectius en aquest sentit, l’acord final inclou una crida als països a “accelerar l’eliminació progressiva de l’energia de carbó i dels subsidis ineficients per a combustibles fòssils”.
Si l’objectiu de l’Acord de París era no superar l’augment d’1,5 graus de la temperatura global, el darrer informe del grup d’experts de les Nacions Unides sobre canvi climàtic (IPCC), presentat l’agost de 2021, alerta que en tots els escenaris analitzats se supera aquesta barrera en els pròxims 20 anys i, a finals de segle, l’actual ritme d’emissions ens portarà a un augment de la temperatura de 2,7 graus respecte a la mitjana de l’era preindustrial.
L’emergència climàtica avança i cada acció és més necessària que mai per frenar-la i ser més resilients davant els seus efectes. La clau és l’assoliment de l’Agenda 2030 a partir dels objectius de desenvolupament sostenible establerts per les Nacions Unides.
El sector de l’aigua té un paper imprescindible en aquesta transformació sostenible del planeta. Així, pateix l’afectació en la disponibilitat hídrica i la successió de fenòmens meteorològics extrems com a conseqüència del canvi climàtic i, per això, té l’encàrrec d’avançar en una gestió sostenible de l’aigua per preservar aquest recurs escàs i adaptar les infraestructures hidràuliques davant els reptes del present i del futur. Però el sector de l’aigua no només té aquesta responsabilitat, sinó que també té la capacitat s’anar més enllà i impulsar accions sostenibles en la seva activitat.
Agbar, com a companyia que gestiona el cicle de l’aigua i serveis mediambientals en més de 250 municipis de Catalunya, està plenament compromesa a lluitar contra el canvi climàtic i avançar cap a una transició
energètica sostenible del planeta.
En la línia de l’ODS 13 d’Acció Climàtica, un dels objectius que s’ha marcat la companyia és incrementar la generació pròpia d’energia amb fonts renovables i de cogeneració d’alta eficiència. A més, promou un canvi de model energètic mitjançant el consum d’energia verda amb garanties d’origen (GdO), que acrediten que l’electricitat ha estat produïda a partir de fonts renovables. El 100% de l’electricitat consumida per la companyia el 2020 ja va ser energia verda.
A partir de la implementació del Pla Estratègic de Desenvolupament Sostenible de la companyia, que integra els ODS, Agbar avança en la reducció d’emissions i l’ús d’energies renovables amb tres eixos concrets: la generació d’energia renovable, la compra d’energia verda i l’eficiència energètica.
Generació d’energia verda
Respecte a la generació d’energies renovables, la companyia va generar més de 21.100.000 kWh d’energia verda, l’equivalent a l’electricitat consumida per 6.000 llars, gràcies a la cogeneració del biogàs i les instal·lacions fotovoltaiques en funcionament durant el 2020. Amb aquesta energia generada, s’està evitant emetre 4.673 tones CO2/any a l’atmosfera, que equival a una població de 9.346 arbres autòctons mediterranis.
Aquesta energia renovable es produeix en instal·lacions com cobertes de dipòsits, depuradores, cobertes de magatzems i centres de treball. A més de les existents, l’any vinent es posaran en marxa instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum a l’ETAP de Sant Celoni, a les depuradores de Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana i Caldes de Montbui, així com al dipòsit de Can Titella de Manlleu. Aquestes noves instal·lacions sumaran gairebé 500.000 kWh/any de generació d’energia renovable.
Aquests són exemples concrets de com la companyia va avançant amb l’objectiu de generar energies renovables per a l’autoconsum, però la seva acció va més enllà.
L’aposta global d’Agbar és transformar les depuradores en ecofactories per aconseguir una gestió sostenible de l’aigua, la generació d’energies renovables per a la seva autosuficiència energètica i el residu zero. Aquest sistema basat en l’economia circular, que està implementant la companyia a tot Catalunya i que ha estat premiat per les Nacions Unides, pretén cobrir el 100% de les seves necessitats energètiques amb recursos propis a base de biogàs procedent de fangs del procés de depuració de les aigües, i energia solar a través de plaques solars amb un balanç zero de dependència energètica i emissions de CO2.
Així mateix, a l’ecofactoria es dona una segona vida a l’aigua residual, amb tractaments que permeten la seva reutilització per a usos mediambientals i reduir així les extraccions.
L’objectiu d’Agbar és continuar augmentant la generació d’energies renovables perquè les instal·lacions siguin autosuficients. A més, la companyia complementa el seu consum amb la compra d’energia verda. D’aquesta manera, es manté el compromís d’utilitzar energies netes i s’aconsegueix reduir un total de 16.226,38 tones de CO2 a l’any, l’equivalent a una població de 32.452 arbres autòctons mediterranis.
Mobilitat sostenible
Des del compromís amb l’entorn on treballen, Agbar impulsa la mobilitat sostenible gràcies a la seva flota de vehicles, i s’estan substituint els que utilitzen combustibles fòssils per vehicles elèctrics, híbrids i camions dual fuel. Així, s’ha evitat emetre 531 tones de CO2, l’equivalent a una població de 1.062 arbres autòctons mediterranis.
A més, la companyia promou accions dirigides a millorar l’eficiència
energètica dels seus actius i instal·lacions, com el desplegament d’un pla d’auditories energètiques que permet identificar punts febles i planificar accions de millora, així com la substitució de bombes d’elevació en l’abastament i sistemes intel·ligents de control de l’aireació en sanejament. Com a resultat d’aquestes auditories, la companyia ha implementat actuacions d’estalvi energètic que el 2020 li han permès reduir el consum energètic respecte a l’any anterior en 252.160 kWh, fet que implica una mitigació de 74,33 tones de CO2.
L’estratègia sostenible d’Agbar demostra el ferm compromís de la companyia per preservar el medi ambient a partir de l’ús d’energies renovables i contribuir a mitigar el canvi climàtic. Són energies per transformar el planeta i garantir la seva sostenibilitat.
{{ comment.text }}