EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Evitar la solitud no desitjada

Càritas i l’Ajuntament de Torelló engeguen el projecte FARS per crear una xarxa de voluntaris

Un far emet llum intermitent però continuada per conduir els vaixells fins a bon port. Amb la voluntat d’aportar llum a una realitat sovint invisibilitzada, des de Càritas Interparroquial de Torelló, el CAP i l’Ajuntament han engegat el projecte FARS, a través del qual es pretén detectar persones grans que viuen en una solitud no desitjada que pot comportar situacions de vulnerabilitat i fragilitat social i personal. La iniciativa es va presentar aquest dimecres a la plaça de la Rectoria i segons Tamen Francolí, voluntària de Càritas, “demana la implicació del veïnatge” a l’hora de detectar possibles casos per acabar creant una xarxa de voluntaris detectors, als quals anomenen fars, a través també d’entitats i comerços, que són “coneixedors de les realitats”. L’objectiu, explicava Robert Isas, un altre dels voluntaris del projecte, és “reduir l’aïllament social i la solitud no desitjada amb la vinculació a la comunitat”. Isas deia que ja es detecten persones en aquesta situació de vulnerabilitat des del serveis socials de l’Ajuntament i del CAP, però que a través d’aquesta xarxa de veïnatge es pot arribar a més persones, també a l’hora d’oferir-los suport. Un cop detectades, deia, la valoració la faran les tècniques de l’Ajuntament i del CAP i es treballarà, “si volen ser acompanyats”, per implicar-los a través dels programes de “Fem companyia” i “Punts de trobada” de Càritas, en què es fan visites a les persones algun dia a la setmana i se’ls proposen activitats al Casal Cívic, entre altres accions en funció de la necessitat, encara que les trobades des de la pandèmia s’han hagut d’aturar.

El projecte FARS s’adreça a persones de més de 70 anys. Excepcionalment també s’incidirà a d’altres d’entre 60 i 69 que manifestin una solitud no desitjada des de fa temps o que està en risc de convertir-se crònica, deia Isas, i a d’altres d’entre 50 a 69 que tinguin una discapacitat o malaltia mental.


Per ara ja s’ha començat a crear la xarxa i de moment s’hi ha implicat les farmàcies, amb la idea d’anar creixent cap a altres àmbits de la societat torellonenca. També es pretén sensibilitzar la societat i presentar-ho als centres educatius per “sensibilitzar els joves de la problemàtica social”, deien des de Càritas.


L’alcalde, Marçal Ortuño, i la regidora de Benestar Social, Núria Montanyà, posaven en valor el fet de “teixir complicitat” entre els veïns per “acompanyar a qui té la necessitat de tenir una xarxa de persones a la comunitat”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 143 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't