EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Explosió de casos positius

Els brots de fa un mes a les escoles s’han traslladat a l’àmbit familiar. El Ripollès és la comarca amb pitjors indicadors; a Osona, els pacients ingressats doblen els del 2020

Tot just s’està fent seqüenciació de casos i no hi ha confirmació oficial, però tot apunta que la variant òmicron ja circula per Osona i el Ripollès. Tant una comarca com l’altra segueixen el patró de Catalunya i registren un increment desbocat de contagis les últimes dues setmanes. Família, amics, companys de feina… Qui més qui menys, tothom coneix algun positiu i això fa que la societat es prepari novament per a un Nadal atípic. “Els focus que teníem el mes passat a l’àmbit escolar s’han traslladat a dins les cases, hi ha hagut contaminació per convivència”, explica Imma Cervós, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, “quan ens relaxem abaixem la guàrdia i és quan augmenta la transmissió”. A Osona hi ha també una desena de residències amb almenys un cas positiu, però Cervós diu que es tracta de focus de menys envergadura, igual que les empreses amb treballadors contagiats.

Segons les últimes dades del Departament de Salut, el Ripollès és actualment la comarca catalana en situació menys confortable. El risc de rebrot ha passat de 558 a 3.439 punts en només dues setmanes, amb una velocitat de transmissió de 2,21, és a dir que 100 persones infectades tenen capacitat de transmetre el virus a 221 més. Això ha disparat el nombre de proves diagnòstiques que donen positiu fins al 16%, un percentatge que triplica el 5% a partir del qual l’Organització Mundial de la Salut considera que la pandèmia està descontrolada.

Els indicadors d’Osona (1.023 punts de risc de rebrot i un ritme de propagació d’1,18) no han pujat tan ràpid, però de tota manera a la comarca hi ha ingressats 78 pacients per efecte de la covid, el doble que l’any passat. Estan repartits entre l’Hospital Universitari de Vic (44, 10 dels quals a la unitat de cures intensives), l’Hospital Universitari de la Santa Creu (28) i el Sant Jaume de Manlleu (6). En el cas del Ripollès, a Campdevànol s’hi està atenent cinc persones hospitalitzades a causa del coronavirus.

L’atenció primària, l’altra branca del sistema sanitari, és la que està patint de valent amb l’increment de positius. “La tenim molt tensionada”, explica Cervós, “els casos que es generen en aquests entorns escolars i familiars deriven en una gran quantitat de proves diagnòstiques i l’atenció covid s’ha de compaginar amb la patologia pròpia del fred i l’hivern, quan ja de per si circulen molts virus respiratoris”. És en aquest sentit que la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central insta la ciutadania a ser molt curosa amb els àpats durant les festes. La recomanació principal és compartir-los només amb els grups de convivència estable i, en cas d’ampliar bombolla, que sigui amb un màxim de 10 persones. Realitzar-se un test d’antígens unes hores abans “pot ser una bona mesura”, però a les farmàcies costa trobar-ne i Cervós apel·la a la responsabilitat i el sentit comú: “Si abans hem estat en llocs amb aglomeracions de gent, o no hem pres prou mesures de precaució, ens hem d’abstenir d’anar-hi”. Un cop a lloc, recalca que cal mantenir les distàncies i garantir en tot moment una bona ventilació.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va avalar aquest dijous la nova bateria de mesures que vol aplicar la Generalitat. D’entre totes, destaca el toc de queda nocturn a Vic, Manlleu, Ripoll i Torelló i reduir una altra vegada l’aforament al 50% a l’interior de bars i restaurants. Segons Marc Galceran, del Divicnus de Vic, “és una putada, però no ens queda més remei que entendre-ho i assumir-ho. S’hauria pogut fer d’una altra manera? És possible que sí. Podria ser pitjor? També”.

Després de la reunió amb els presidents autonòmics de dimecres a la tarda, el govern espanyol ha fixat que també torna a ser obligatori portar mascareta a l’exterior. L’executiu central es marca com a objectius tenir el 80% de la població d’entre 60 i 69 anys vacunada amb la tercera dosi abans que acabi l’any i haver assolit aquest mateix percentatge en la franja de 50 a 59 la setmana del 24 de gener.

RECULEN AMB LES QUARANTENES
Les persones vacunades amb pauta completa que siguin contacte estret de positius de covid-19 finalment no hauran de fer quarantena. En principi, a partir d’aquest dijous tots els contactes estrets s’havien d’aïllar, però el Ministeri de Sanitat ha modificat el protocol i només demana que limitin al màxim les interaccions socials. La Generalitat, que aquesta setmana ha obert la vacunació de reforç entre els 50 i els 59 anys i ho podria fer en breu de 40 a 49, seguirà la nova recomanació per evitar més desconcert a la ciutadania i els professionals sanitaris, tot i que no hi està d’acord.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 61 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't