EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Francesc Torralba defensa l’educació com a valor essencial de la riquesa d’una ciutat

El professor i filòsof ha estat el pregoner del Mercat del Ram, que ha donat el tret de sortida des de la Sala de la Columna de l’Ajuntament. Davant una vuitantena de persones, Torralba s’ha centrat en “la riquesa intangible” que, segons ell, representen els valors en una ciutat.


El 9 Nou
14/04/2011

El doctor i professor Francesc Torralba ha dit a Vic que el valor de l’educació és “essencial” per la riquesa d’una ciutat. Així ho ha explicat durant el pregó del Mercat del Ram que ha significat el tret de sortida del certamen d’enguany.

Sota el títol “La riquesa intangible de les ciutats”, Torralba ha anat desgranant quins són els valors que fan rica una ciutat i en què consisteixen. Deixant de banda la riquesa natural, la històrica, la que fa referència a les infraestructures i a les institucions, el professor ha dit que la “riquesa intangible” són tots aquells valors que “atresoren” els ciutadans.

Torralba ha defensat “els valors nostrats” com la integració, el diàleg, el seny i l’educació.

Aquest dijous el pregó de Francesc Torralba a la Sala de la Columna del consistori vigatà ha donat el tret de sortida al Mercat del Ram. Torralba, davant una vuitantena de persones entre autoritats i ciutadans, s’ha centrat en “la riquesa intangible” durant el seu pregó fent referència als valors de la societat.

El professor ha explicat que els valors “són subjectius”, però “és bo participar d’uns horitzons comuns, de referència” i ha citat la tolerància, l’equitat o la solidaritat com a valors per “cohesionar” la societat. La tria dels valors “comuns” no es pot deixar a l’atzar, ha explicat Torralba. En aquest sentit, la seva proposta ha posat de relleu “els valors nostrats” i ha dit que cal recuperar-los “perquè seria molt lamentable que es perdessin pel camí”.

En primer lloc ha destacat la integració, l’acollida i l’obertura com a valors del poble català. Tot seguit ha assenyalat “l’esperit dialogal”del poble i, citant Eugeni d’Ors, ho ha concretat en la cultura del pacte. Segons Torralba, “si hi ha grolleria o insult, el valor entra en crisi”. En tercer lloc, el pregoner ha destacat el seny. El professor ha dit que tenir ciutadans assenyats, amb esperit de diàleg i acollidors “és necessari sobretot per encaixar els fluxos migratoris” que es donen a la societat.

Torralba ha dit que aquest patrimoni només es pot construir a partir de l’educació. I no només perquè els alumnes aprenguin llengües i noves tecnologies, ha dit, “sinó perquè un cop acabat el procés educatiu, els nois i noies hagin integrat els valors que després es traduiran en un estil de vida que es convertirà en creació en béns tangibles per la societat”.

El professor ha ressaltat que “cal constància” en la transmissió d’aquests valors. Torralba ha acabat la seva intervenció parafrasejant Caterina Albert: “Car no hi pot haver civilitat sense criança, no hi pot haver home civil, és a dir, plenament civilitzat, sense que sigui plenament educat”.

Riquesa tangible

El professor ha assenyalat que si una societat té riquesa intangible, aquests valors es traduiran després en altres tipus de riquesa: institucional, històrica, la que fa referència a les infraestructures o la natural. D’altra banda, el professor ha explicat que les infraestructures “són tangibles”, en canvi, “els valors no”. Però ha dit que si no hi són, “els trobem a faltar”.

Al final de l’acte els capgrossos vigatans emmascarats han fet acte de presència amb una pancarta on s’hi podia llegir: “Festa Major de Vic. Vigatans i vigatanes: Aquest any és diferent… és nostra! T’ho perdràs?”. Acte seguit, la Guàrdia Urbana ha entrat a la sala i, reclamant civisme, s’ha endut els personatges.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic

· El pregó de Francesc Torralba inicia el Mercat del Ram 2011

El conegut filòsof i teòleg va parlar de la riquesa de les ciutats i va posar l’accent en ‘els valors’ i en la ‘tradició cívica’ de les diferents cultures

‘És un molt bon Mercat del Ram que se celebra en temps de crisi’, va començar afirmant Josep Burgaya, president d’ImpeVic en la seva intervenció d’ahir al vespre a l’acte que dóna el tret de sortida al Mercat del Ram: el pregó. Enguany el pregoner va ser el filòsof, Francesc Torralba, qui va parlar de valors i de ‘la riquesa intangible de les ciutats’.

Burgaya va fer un petit balanç del Mercat del Ram al final d’aquesta legislatura destacant ‘la remuntada que s’ha donat a la presència agrícola i ramadera’ que ‘és el nostre passat, el nostre present i el nostre futur’. El Mercat del Ram és una oportunitat ‘per reivindicar aquest sectors d’activitat i contribuir a obrir alguna perspectiva’.

Com a novetats d’enguany, va posar els exemples ‘d’una important presència gastronòmica a la zona de El Sucre’ i també ‘la rellevància que pren la part eqüestre’ que potser requerirà en un futur ‘una fira individualitzada’.

Francesc Torralba (Barcelona, 1967) és filòsof i teòleg i autor de més de 50 llibres de filosofia de temes molts diversos. És professor de la Universitat Ramon Llull i director de la càtedra Ethos d’Ètica Aplicada. Torralba va parlar de la riquesa intangible de les ciutats ‘les virtuts i els valors que qualitativament fan millors unes ciutats que unes altres’.

Torralba va desgranar les cinc formes de riquesa que hi ha, al seu entendre, i que són la ‘riquesa natural’, la de les espècies, de la diversitat de l’entorn natural i que depèn dels ciutadans ‘la seva conservació, fer-la créixer o deixar-la perdre’. En segon lloc, hi trobem la ‘riquesa històrica’ o sigui ‘allò que ens han llegat els que ens han precedit com la literatura, l’art, el dret o el patrimoni’.

Segons el filòsof, ‘Vic té un immens patrimoni històric que li dóna
identitat’. En tercer lloc, va parlar del ‘riquesa de les institucions’ ja siguin educatives, socials, polítiques i que promouen ‘l’educació en el respecte’. Cada vegada ‘hi ha més subjectes ainstitucionals que són aliens al compromís amb les institucions’, va matisar Torralba.

Va parlar, tot seguit, de la ‘riquesa de les infraestructures’ dels ponts, carreteres i altres construccions que ens ‘faciliten la vida als ciutadans’. I finalment va mencionar ‘la riquesa intangible’ o sigui ‘el capital espiritual, els valors que faciliten la cohesió’.

El filòsof va dir que ‘els valors no són tangibles però es troben a faltar quan manquen’ i que les societats moltes vegades es plantegen ‘com fer tornar uns valors que s’han perdut’. ‘Els valors es manifesten en l’estil de vida’ i va dir que caracteritza a les diferents cultures ‘uns valors a defensar i a transmetre’ el que és coneix com ‘tradició cívica’.

‘Els valors són l’ànima d’un poble’, va afirmar i va citar alguns dels valors del poble de Catalunya com són ‘el diàleg, el seny, la continuïtat, la mesura o la ironia’.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va tancar l’acte del pregó del Mercat del Ram fent una reflexió sobre les paraules de Torralba, aplicades a la ciutat de Vic. ‘Vic és una gran ciutat’ amb un ‘gran paisatge natural conduït per l’home que hem posat en valor amb el POUM’, va matisar, ‘amb una història profunda amb molt bones arrels, amb unes institucions potents i un clar potencial de futur com és la Universitat de Vic i altres que són herència del nostre passat com el Bisbat’ i amb un gran capital ‘intangible’ que es manifesta en uns valors molt remarcats com ‘l’hospitalitat que facilita que hi hagi convivència’. L’alcalde també es va referir a ‘l’estil de la ciutat de Vic’ que es manifesta en el ‘vigatanisme’.”

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 218 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't