EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Granollers promou la primera Mostra de Moda Circular per fomentar el canvi cap a una moda sostenible

El model ‘fast fashion’, que ha guanyat popularitat en els darrers anys, està generant un fort impacte ambiental

La petjada ambiental de la indústria tèxtil és desconeguda per a la majoria de consumidors. Però el fet és que aquesta indústria és una de les més contaminants del planeta, responsable d’un 8% de les emissions totals de gasos d’efecte hivernacle. El model fast fashion, que ha guanyat popularitat en els darrers anys, està contribuint en aquest fort impacte ambiental, amb producció a gran escala de roba ràpida de baixa qualitat, que segueix unes tendències de moda molt canviants, porta als consumidors a renovar l’armari molt més ràpid del que caldria.

Des del 2019, l’ONU pretén reduir els impactes ambientals creant l’Aliança per a la moda sostenible (UN Fashion Alliance). Interactua entre grans organitzacions, marques de roba, governs i iniciatives de moda ètica per promoure una indústria tèxtil sostenible. La iniciativa treballa en qüestions socials i ambientals de la roba, el cuir i el calçat, elaborats amb matèries tèxtils, des de l’elaboració fins al consum. Es preocupa de millorar les condicions laborals i la disminució de la contaminació.

Les diferents alternatives per posar fre a aquesta situació passen per tornar a una localització de la producció. També a treballar amb productes amb etiqueta que certifiqui la seva responsabilitat amb el medi ambient, utilitzant fibres naturals, ecològiques i respectuoses amb l’entorn. I finalment, apunten que cal fer un canvi cultural en el consum de la roba i en el seu cicle de vida, de manera que es consumeixi menys, es reutilitzi i es recicli més. Per a tot això hi ha en funcionament diferents iniciatives que calen acompanyar de campanyes de promoció i sensibilització.

A Catalunya, en un moment en què s’estan definint mesures decisives per a frenar l’impacte de la crisi climàtica i avançar en l’economia circular, neix el Pacte per a la Moda Circular, entre institucions i empreses del sector tèxtil, amb la voluntat de facilitar la incorporació de mesures de circularitat, l’impuls de projectes col·laboratius i la millora de la competitivitat en la industria tèxtil. Aquesta iniciativa sectorial és una de les accions pilot d’economia circular triades per la Unió Europea, dins del projecte Interreg Europe CircE, pel seu caire innovador i el seu potencial de replicabilitat en altres territoris.

Primera Mostra de Moda Circular

Una de les novetats que presenta la segona edició de la fira d’Economia Verda i Circular (EVC) de Granollers serà la primera Mostra de Moda Circular. Un espai per fer prendre consciència de l’impacte de la moda en el medi ambient, amb conferències, tallers i exposicions.

Entre d’altres, la reconeguda professora de IESE i experta en economia circular, Anna Sáez de Tejada, hi estarà present per impartir una conferència sota el títol: “D’on ve, i on va, la roba que portem?”. L’Agència de Residus de Catalunya també hi participarà amb diferents tallers i una exposició presentada recentment a la passarel·la 080 Fashion Week.

La Mostra de Moda Circular també donarà visibilitat a les diferents iniciatives d’entitats i empreses que aposten per un consum tèxtil més sostenible, com Càritas, que disposarà d’un espai per a la comercialització de roba reutilitzada, dins el seu projecte “Moda re”. Juntament amb aquesta mostra de Moda Circular, l’EVC, com a primera fira especialitzada de Catalunya sobre economia circular, disposarà d’altres espais temàtics relacionats amb un model econòmic responsable i vida sostenible, entre ells el pavelló d’Economia Verda i Circular, Menjar bé o Mobilitat Sostenible. La fira EVC, que ara incorpora el nou espai de temàtica tèxtil donada la importància i impacte en el medi ambient, se celebrarà del 19 al 21 de maig al Parc Firal de Granollers, en el marc de Fires i Festes de l’Ascensió.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't