L’aroma i el sabor de ratafia van saber envair Centelles durant tot el cap de setmana de la mà d’una 13a edició de la Fira de la Ratafia, que va comptar amb un gran poder de convocatòria en totes les activitats relacionades que es van programar.
Tallers per aprendre quines plantes incorporar-hi –amb xerrada inclosa de l’herbolari Santi Jàvega, de Tavertet–, tècniques per elaborar remeis casolans amb esperit de romaní o la redescoberta de l’oli de cop o el xarop de pinya van ser algunes de les propostes que van despertar molt interès entre el públic, malgrat la forta calorada. L’alta concurrència a la fira va fer que la majoria de paradistes de l’espai firal també estiguessin satisfets del calaix que havien fet durant els dos dies. “Feia anys que la fira no tenia tanta participació i seguiment tant de gent del poble com d’altres indrets”, es felicitava el regidor de Promoció Econòmica, Josep Arisa. “Estem molt satisfets de com ha anat a totes les activitats i en certa manera no pensàvem que anés tan bé”, deia.
Altres actes destacats van ser la presentació de la ratafia Brot, del centellenc Jordi Romeu, feta amb una fórmula de la seva rebesàvia i que havia guanyat dos anys seguits el premi de la millor ratafia del poble. També el dinar silvestre, amb una seixantena de comensals que van poder conèixer i menjar moltes plantes que ja no s’utilitzen habitualment amb un dinar presentat per Eixarcolant. És important ressaltar la feina de la comissió organitzadora, intentant que la fira sortís perfecta. Per Joan Mas, el portaveu, “potser ha faltat una millor organització de l’espai firal, però en general estem satisfets de la resposta de la gent”.
Pel que fa a un dels actes estrella del programa, el 13è Concurs de Ratafies Casolanes, s’hi van presentar 52 aspirants, 10 dels quals van passar a la gran final. Un jurat format per Faustí Bosch, Josep Fonseca, Jordi Romeu, Assumpta Vall-llovera i Ferran Vila va determinar que la millor era la proposta de Dolors Taberner, de Caldes de Malavella, que ja ha guanyat en anteriors edicions. La segona posició va ser per a Sònia Molist, de Sant Feliu de Codines, i la tercera, la de Fermí Pratsevalls, de Vilobí d’Onyar. La millor ratafia local va ser la de Pepita Palomas i Montse Prat.


