N’hi ha 328 arreu del territori català. No arriben als 500 habitants però tenen entitat pròpia com a municipi. Són els micropobles.
Amb la idea de tractar-ne les realitats i les necessitats, el Consell de Direcció de l’Administració Territorial de la Catalunya Central s’ha reunit aquest dimarts al poble de l’Estany, al límit entre el Moianès i Osona. L’Estany és on hi ha la seu de l’Associació de Micropobles de Catalunya, que presideix Maria Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona del Ripollès, que també era al consell. També hi era l’alcalde de l’Estany i alhora vicepresident de l’associació, Salvador Teresserra. L’alcalde de Collsuspina, Oriol Batlló també hi era present.
L’associació es va crear l’any 2008 quan una desena de municipis en van tenir la iniciativa. L’entitat vol reivindicar les necessitats dels micropobles. Només a les sis comarques de la Catalunya Central s’hi agrupen 71 micropobles dels 328 que hi ha a tot Catalunya. A més, 44 d’aquests tenen menys de 250 habitants. És una realitat doncs que no es pot obviar dins l’acció municipal dels pobles de les comarques centrals.
Durant el consell, Freixa explicava el treball que fa l’associació i ha explicat que tot i que el conjunt de micropobles aglutinen poc més de l’1% de la població, representen un 35% del territori català. Freixa ha reclamat la necessitat que la legislació sigui concebuda i elaborada perquè es tinguin en compte les diferències que tenen els micropobles. Els diferents directors i directores de serveis territorials han explicat que prenien nota en relació a la realitat plantejada.
Les característiques comunes a la majoria de micropobles són la gran extensió territorial, uns recursos limitats, molts quilòmetres de camins rurals, la necessària disposició d’un transport públic a mida, la tramitació urbanística vinculada amb el sòl no urbanitzable, l’envelliment de la població, la gestió del territori i l’atenció a la diversitat de necessitats dels seus habitants, entre altres.
{{ comment.text }}