QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La regulació del preu del lloguer s’ha notat poc a Vic i Manlleu

Abans que el Tribunal Constitucional tombés el límit, ‘només’ havien baixat uns 20 euros

Vic i Manlleu formen part de les seixanta ciutats catalanes on fins fa un mes el preu del lloguer estava regulat per l’índex de referència de la Generalitat, un indicador que limita l’import a pagar en funció de la zona on es troba un habitatge i la mitjana dels lloguers del seu voltant. Tot i això, abans que el Tribunal Constitucional suspengués la mesura, el març passat i un any i mig després d’haver-la aprovat el Parlament, amb prou feines s’havia arribat a notar a Vic i Manlleu. Tal com demostren les dades, en aquests municipis l’import mitjà va baixar només un 4% o, el que és el mateix, 20 euros al mes. Epe Carné, del departament de lloguer de la immobiliària vigatana L’Habitatge, apunta que l’índex “va funcionar tan poc temps que no es van firmar prou contractes per percebre un descens significatiu”. També hi va influir que, com a l’àrea metropolitana de Barcelona, alguns propietaris van optar per posar els immobles a la venda en comptes de continuar-los arrendant, o que es van trossejar contractes a fi de llogar places d’aparcament per separat i, així, minimitzar la rebaixa d’ingressos. Sigui com sigui, a hores d’ara les regles tornen a ser les del mercat lliure, però amb una única condició fixada pel govern espanyol: com a mínim fins al 30 de juny, la revisió de contractes en funció de l’IPC no pot comportar increments de més del 2%.

Al conjunt d’Osona, el Ripollès i el Moianès, els preus del lloguer han anat a l’alça els últims cinc anys i totes tres comarques se situen a nivells previs a l’esclat de la bombolla immobiliària. Entre els municipis amb quotes més elevades destaca de tros Sant Quirze Safaja (1.170 euros), una circumstància que s’explica per la preponderància de propietats de grans dimensions. “Si al municipi hi ha 500 habitatges, més d’un 90% són cases, i tenim una parcel·la mínima de 800 metres quadrats”, detalla l’alcaldessa, Anna Guixà.

“Per un pis que treus a lloguer, et venen 25 persones”

Amb xifres elevades, tot i que ja en una altra lliga, hi ha també Seva (744) o Espinelves (650), mentre que els increments més accentuats dels últims mesos corresponen, a banda d’aquests mateixos pobles, a Sant Martí de Centelles (555), Sant Pere de Torelló (393) i Camprodon (517). Pel que fa a Vic, a la capital d’Osona s’hi pagaven 408 euros el 2005, un import que va pujar a 532 en només tres anys i fins a 569 el 2020, la dada més alta d’entre les que queden recollides a les estadístiques que actualitza trimestralment la Generalitat basant-se en les finances dipositades a l’Incasòl. El preu mitjà a la ciutat és ara de 544 euros, més car que a Ripoll (394), Manresa (447) o Moià (500), però per sota de Girona (624), Granollers (675) i Barcelona (919).

Ampliant la lupa a escala comarcal, Carné explica que a Osona la demanda supera l’oferta de molt: “Per un pis que treus a lloguer, et venen 25 persones.” Això es deu al fet que “fa molts anys que no es construeix”, la influència de la universitat i “el dinamisme del sector agroalimentari”, que constantment comporta moviment de persones.

Vic i Manlleu són els únics municipis de l’àrea d’influència d’EL 9 NOU inclosos al radi d’acció de la llei que regulava el preu dels lloguers perquè sobrepassen els 20.000 habitants i entre el 2014 i el 2019 van registrar augments de més del 20%.

Neus Páez

LA PREGUNTA

Està a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat?

En aquesta enquesta han votat 317 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't