Una de les feines irrenunciables del periodista, la que explica la seva raó de ser, és “gestionar la informació perquè no es converteixi en propaganda i apropar-se als fets el màxim que es pugui, sense arribar a formar-ne part”, reflexionava Ramon Besa, redactor en cap del diari El País, professor de Periodisme a la Facultat de Comunicació Blanquerna i doctor honoris causa per la Universitat de Vic, durant el lliurament de la 40a edició dels Premis Sanitat Osona. L’acte, emmarcat en la Festivitat de Sant Cosme i Sant Damià, organitzat per la Junta Comarcal d’Osona del Col·legi de Metges de Barcelona i l’Agrupació de Ciències Mèdiques d’Osona i celebrat divendres a la Sala de la Columna, va comptar amb la conferència “El dret a la informació i el secret professional”, pronunciat per Besa a l’inici de l’acte.
El periodista va voler recórrer els diversos punts en comú entre metges i periodistes, i va destacar que el problema en la relació entre ambdues professions és “la falta de credibilitat i de confiança”. “Els periodistes ens queixem sovint de la falta d’explicacions tant per part dels metges com de la policia sobre el que passa respecte a notícies d’interès públic”, expressava, una manca que “sovint és en virtut de la protecció de dades, de la mateixa manera que els periodistes ens acollim al secret professional per no revelar les nostres fonts”. Besa afirmava que aquesta sovint és l’excusa perfecta per “no haver de donar explicacions de res, esquivar la transparència, evitar discussions sobre què és i què no és d’interès i no aprofundir sobre què és el secret professional i el dret a la informació”. El discurs va finalitzar amb una reflexió sobre la importància de no perdre el sentit original de la professió periodística i sobre l’honestedat, la decència i la confiança que han d’intervenir en la negociació entre el secret professional i el dret a la informació.
“Els periodistes hem perdut la credibilitat i la confiança dels metges”
Els guardonats en aquesta edició dels Premis Sanitat van ser Javier Díez de los Ríos, especialista en medicina interna, en la categoria de treballs inèdits; Mariona Espaulella, especialista en geriatria, en la categoria treballs publicats, i Pere Roura, especialista en medicina preventiva i salut pública, en la categoria de treballs de recerca sobre el càncer. Roberto Daniel Cortés, metge resident en geriatria, va rebre el premi en la categoria de treballs de recerca de la borsa formativa dels residents. Gemma Fargas, metgessa resident en geriatria, i Carlos Fragachan, metge resident en medicina interna, també van rebre ex aequo el premi de la borsa en la categoria de casos clínics. Miquel Basilio, psicòleg intern resident, es va endur la Beca d’Investigació de l’Agrupació de Ciències Mèdiques d’Osona, i Anna Escalé, l’Ajut del Consultori Bayés, que també va guardonar en la categoria d’accèssit Laia Cases i Dolors Garcia, ambdues especialistes en medicina familiar i comunitària.
{{ comment.text }}